Din cauza efectelor secundare grave, o serie de medicamente au fost retrase de pe piaţă în unele ţări. Cu toate acestea ele continuă să fie comercializate în România.
Piaţa algocalminului din România este estimată la peste 11 milioane de euro anual. Preţul mic l-a transformat în calmantul nr. 1 pentru români. Un adevarat „medicament al saracului”, spun medicii.

Din această piaţă, au reuşit să prindă felii importante multe companii farmaceutice care produc algocalmin, dar sub o altă denumire. Agenţia Europeană de Evaluare a Produselor Medicale, de recomandările căreia suntem obligaţi să ţinem cont nu a restricţionat folosirea algocalminului.

Cu toate acestea, majoritatea ţărilor europene l-au interzis de mai mulţi ani. Studiile au demostrat că, metamizolul din algocalmin poate provoca o boală fatală, numită agranulocitoza, o boală mortală care debutează ca o infecţie supra-acută. Boala distruge celulele din măduva osoasa, altfel spus tratarea durerilor de cap cu algocalmin duce la distrugerea sângelui. Mai periculoase decât algocalminul, susţin medicii, sunt calmantele de durere care folosesc în componenţa, alături de metamizol, o a doua substanţa activă.

De departe, Piafenul (metamizol şi antispastic) este cel mai riscant de administrat. Altul este Benalgin, un calmant pe baza de matamizol şi cofeină. Ambele se vând la liber în farmaciile româneşti, fără niciun fel de restricţii. Primii care au interzis metamizolul au fost americanii, încă din 1977. Din aceeaşi perioadă datează şi decizia statului suedez de interzicere a calmantului. Azi substanta din care se face „calmantul saracului” din România este interzisă în Danemarca şi Belgia – unde este trecuta la rubrica otravuri, în Germania şi Spania – inca din 1989, în Olanda, Grecia şi Irlanda – începând cu anul 1990. Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali, dar care se folosesc frecvent în Romania, se mai regasesc Dipyrone, Novalgin, etc., medicamente care au la bază substanţa denumită noramidopirină metansulfonat sifenilbutazonă.

Piroxicamul şi Aulinul sunt şi ele pe lista neagra a Agenţiei Europene a Medicamentului. Aulinul este un alt medicament care poate ucide şi totuşi este vândut la liber în farmaciile româneşti. Mai grav, Aulinul este vândut şi în formele sale pentru copii (pediatrice) cu toate că riscul este şi mai mare.

Aulinul este interzis în ţări precum Spania, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, SUA, Australia sau Japonia, deoarece s-a constat că provocă frecvent insuficienţă hepatică mortală!!! Aulinul este recomandat pentru tratamentul durerii şi inflamaşiei asociate osteoartritelor, entorselor şi luxatiilor,dar ăn mod special este prescris în cazul durerilor menstruale. Aulinul se numară printre cele mai căutate şi utilizate medicamente în România, datorită efectelor sale calmante imediate. Puţini însă ştiu că, substanţa activă conţinută de Aulin, denumită nimesulid, poate fi mortală. Agentia Europeană de Evaluare a Produselor Medicale a interzis administrarea Aulinului copiilor sub 12 ani. De asemenea, Comisia Europeană a Medicamentului a reluat spre analiza, nimesulidul, în vederea retragerii sale de pe teritoriul intregii Uniuni Europene.
Aulinul a fost restricţionat chiar şi în ţara producătoare, Irlanda. Consiliul Irlandez pentru Siguranţa Medicamentelor a atras atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă.

Sursă:ampress.ro

Daiana Roşca