Măsuri pentru soluționarea crizei vaccinurilor

Două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor şi  aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare vor funcţiona la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătăţii, a stabilit Guvernul în şedinţa de astăzi.

Astfel, printr-o Hotărâre adoptată astăzi, se înfiinţează Departamentul Monitorizare Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură care va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii. Această nouă structură, înfiinţată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării.

Tot astăzi, printr-un Memorandum, Guvernul a stabilit înfiinţarea Comitetului Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare şi asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.

Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluţii imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora şi va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârşitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.

Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încâţ pe termen scurţ să permită achiziţionarea în regim de urgenţă a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu.

Comitetul interministerial va fi condus de ministrul Sănătăţii. Din Comitet vor face parte secretari de stat şi experţi din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică-Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul Român de Informaţii.

De același autor

Related Articles