Mai multe medicamente pentru tratarea bolnavilor de cancer lipsesc de pe piaţă

Şapte medicamente pentru tratarea bolnavilor de cancer lipsesc de pe piaţă de la începutul anului, iar acestea sunt folosite de aproape jumătate dintre pacienţi, atrag atenţia reprezentanţii celor care suferă de cancer.

Ei precizează că unii bolnavi şi-au amânat deja două sau trei şedinţe de chimioterapie din această cauză. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, menţionează că lipsesc doar trei medicamente din care două sunt în depozite, iar pentru unul sunt probleme mai vechi.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor bolnavilor de cancer, Cezar Irimia, a declarat că în call center-ul organizaţiei, pacienţii au reclamat de la începutul anului că nu se găsesc şapte medicamente oncologice.

Cezar Irimia: Lipsesc încă de anul trecut. Am sesizat asta ministerului. Ni s-a promis că problema se va rezolva. I-am adus chiar dovezi că aceste medicamente pleacă la exportul paralel şi tot nu s-a făcut nimic în acest sens, iar de la începutul anului avem în call center-ul nostru şapte medicamente reclamate de pacienţi că nu se găsesc. Unii au amânat două, trei şedinţe de chimioterapie din lipsa acestor medicamente şi cele care au fost amânate sunt medicamente ieftine în chimioterapia de bază pe care o fac peste 50% din cei 120.000 în tratamentul efectiv.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că ştie că lipsesc trei medicamente, dintre care două există în depozite.

Alexandru Rafila: Din cele trei medicamente, am verificat două există în depozite în cantităţi mari. Sigur, nu putem noi, ca şi Minister al Sănătăţii, să înlocuim managerii spitalelor care nu au comandat aceste medicamente. Există o singură problemă la un produs, un produs mai vechi din punct de vedere al utilizării în terapia oncologică, la care avem o problemă. Noi am emis autorizaţiile de nevoi speciale încă de acum câteva luni. Fiind un produs vechi şi poate neinteresant din punct de vedere economic, nu s-a prezentat nimeni.

Alexandru Rafila a mai adăugat că aşteaptă de la comisia de specialitate din Ministerul Sănătăţii o soluţie pentru medicamentul care nu se găseşte de mult timp. RADIO ROMANIA ACTUALITATI

De același autor

Related Articles