MAE: România preia, în premieră, preşedinţia Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU

România preia miercuri, pentru un an, preşedinţia Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Agerpres. Conducerea comisiei va fi asigurată, potrivit regulilor de procedură, de reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga.

România a fost aleasă în 2017 membru al Comisiei pentru Consolidarea Păcii, iar de la 1 ianuarie 2018 şi-a început efectiv mandatul.

Participarea României în cadrul Comisiei pentru Consolidarea Păcii, decizia de a candida, precum şi obţinerea funcţiei de preşedinte reflectă obiectivul naţional de diversificare a contribuţiei ţării noastre la demersurile ONU în domeniul păcii şi securităţii internaţionale, fiind pentru prima dată de la constituirea comisiei (în 2005) când ţării noastre îi revine această importantă sarcină”, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, preluarea funcţiei de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii evidenţiază, pe de o parte, aportul semnificativ al României, de-a lungul timpului, la operaţiunile ONU de menţinere a păcii, iar pe de altă parte încrederea în capacitatea ţării noastre de a gestiona activităţile comisiei pe dimensiunile de susţinere a păcii, reconstrucţie şi dezvoltare a statelor aflate în perioade post-conflict, punctează Ministerul Afacerilor Externe.

Comisia pentru Consolidarea Păcii este un organism ONU care oferă recomandări Consiliului de Securitate, Adunării Generale şi ECOSOC în situaţii de importanţă majoră privind consolidarea păcii.

Ea a fost creată în anul 2005, pornind de la constatarea că statele aflate în situaţii post-conflict au nevoie de asistenţa comunităţii internaţionale, prin intermediul Organizației Națiunilor Unite, pentru revenirea la normalitate şi refacerea economică, socială şi instituţională.

Activităţile comisiei se derulează atât la sediul ONU din New York, prin dezbateri între membrii aleşi (în domenii precum analiză, planificare, evaluări privind arhitectura ONU în domeniul consolidării păcii, aspecte financiare şi administrative), cât şi în teren prin derularea de proiecte şi activităţi operaţionale.

Preşedinţia comisiei este anuală şi este asigurată cu respectarea principiului rotaţiei geografice.

Proiectele realizate în ţările în care PBC este prezentă sunt finanţate din Fondul pentru Consolidarea Păcii, care îşi atrage resursele din contribuţiile voluntare ale statelor membre ONU.

Cele mai citite

Related Articles