Luni – sesiune extraordinară la Parlament pentru noul Cod fiscal

sedinta solemna parlament

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că lunea viitoare, de la ora 15,00, va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară în care se va dezbate şi vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisă de şeful statului, Klaus Iohannis.

„Subiectul şedinţei Biroului permanent al Senatului s-a axat pe discutarea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulată de preşedintele României, şi am hotărât ca această solicitare să fie trimisă comisiilor de specialitate iar luni, la ora 15,00, vom avea plenul sesiunii extraordinare, care va dezbate şi va adopta, prin voţ o hotărâre în legătură cu cererea de reexaminare a preşedintelui”, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului de joi.

Acesta a ţinut să precizeze faptul că, în opinia sa, solicitarea şefului statului cu privire la Codul fiscal pune Senatul într-o „situaţie inedită” fiindcă, în cererea de reexaminare, Iohannis nu a indicat articolele din Cod care ar trebui revizuite în Parlament.

„Suntem într-o situaţie inedită din punct de vedere procedural pentru că, în mod normal, solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul. Cererea preşedintelui este, de fapţ o scrisoare adresată Parlamentului şi sigur că va trebui să vedem care este soluţia juridică la această problemă. De altfel, am şi cerut punctul de vedere al experţilor jurişti de la Senaţ de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clară asupra modului în care trebuie să procedăm”, a spus acesta.

Preşedintele Senatului a ţinut să explice faptul că parlamentarii nu vor putea aduce, în comisiile parlamentare de specialitate, amendamente Codului fiscal, fiind vorba de o cerere de reexaminare.

„Nu avem decât două variante — adoptăm Codul fiscal aşa cum a fost el deja adoptat de Parlament şi, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutăm, dar nu avem ce să discutăm concret pentru că preşedintele nu ne-a dat în scrisoare punctele exacte pe care ar vrea să le reconsidere Parlamentului şi nu există în Regulament procedura introducerii unor amendamente de către parlamentari. (…) Chiar dacă preşedintele ar fi indicat (articolele — n.r.), în faza aceasta nu sunt admise amendamente din partea parlamentarilor. Ceea ce se discută în cazul unei cereri de reexaminare este solicitarea formulată de preşedinte”, a mai spus Tăriceanu.

Întrebat dacă intenţionează să îi transmită o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-i comunica faptul că, în cererea de reexaminare, nu au fost indicate concret articolele din lege care trebuie modificate şi că Regulamentul nu stipulată o procedură de urmaţ Tăriceanu a replicat că nu se preocupă de această situaţie fiindcă preşedintele Klaus Iohannis nu l-a solicitat în acest sens.

„Nu ştiu dacă la Administraţia Prezidenţială cei care au formulat acest document şi care l-au sfătuit pe preşedinte cunoşteau bine care sunt constrângerile legate de cererile de reexaminare. Eu cred că consilierii pe care îi are preşedintele pot să îl informeze şi să îl sfătuiască în legătură cu căile pe care trebuie să le urmeze. Nu cred că este datoria mea să fac acest lucru. Dacă preşedintele m-ar fi solicitat într-o discuţie telefonică sau directă, sigur că aş fi putut să îi spun acest lucru. Cum domnia sa nu a făcut-o, atunci cred că nu am ce să mă preocup eu de această chestiune”, a arătat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai precizat că luni, la ora 10,00, se încheie termenul pe care comisiile de specialitate îl au pentru a depune raportul.

„Este sesizată Comisia de buget-finanţe, comisie de fond, dar sunt şi comisii care vor da aviz — Comisia economică şi cea juridică. Ele se vor întruni până luni, luni au termen, la ora 10,00, să depună raportul”, a adăugat şeful Senatului.

AGERPRES

Foto: adevarul.ro

De același autor

Related Articles