viteza-mare

Ora 20.00

Proiectul de modificare a Codului Rutier, iniţiat de Guvern a fost respins de senatorii din Comisiile Juridică, de Apărare şi Administraţie. În favoarea actului normativ s-au pronunţat doar reprezentanţii PSD, în timp ce senatorii PNL şi PDL au votat împotrivă sau s-au abţinut.
Noul cod rutier prevede printre altele creşterea vitezei în localităţi de la 50 la 60 de kilometri pe oră.

Ora 8.00

Comisiile juridice pentru apărare şi administraţie din Senat au finalizat dezbaterea proiectului de lege privind modificarea Codului Rutier. Votul în comisii va avea loc astăzi, iar documentul va intra apoi în dezbaterea plenului Senatului. Pentru amenzile rutiere de până la 1.700 de lei, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul sumei prevăzute, au decis astăzi comisiile juridică, pentru apărare şi administraţie publică din Senat, prin proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier.
Pe de altă parte, senatorii au respins un amendament adoptat anterior, prin care conducătorii de autoturisme care au o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere erau obligaţi să fie însoţiţi de o persoană adultă, membru al familiei, sau posesor al permisului cu o vechime de cel puţin cinci ani în deplasarea pe timp de noapte. A fost respins şi amendamentul aprobat anterior, care stabilea obligaţia pentru şoferii începători să nu conducă pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, pentru anumite categorii de vehicule. Potrivit unui alt amendament la proiectul de lege se propune ca limita maximă de viteză în localităţi să fie de 60 km la oră în loc de 50 de km cât prevede Codul Rutier aflat în vigoare.
De asemenea s-a votat ca limita maximă de viteză în afara localităţilor să fie de 110 km pe oră pe drumurile expres pentru posesorii de permise auto, categoria B.