Lia Olguţa Vasilescu, urmărită penal pentru o nouă infracţiune de spălare de bani

Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, pentru săvârşirea unei noi infracţiuni de spălare a banilor. În acelaşi dosar s-a mai început urmărirea penală faţă de Radu Cosmin Preda, administrator public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de instigare la spălare de bani, precum şi faţă de Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru o nouă infracţiune de spălare a banilor. ‘În dosarul respectiv, cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani (Vasilescu Lia Olguţa), două infracţiuni de complicitate la luare de mită (Preda Radu Cosmin) şi patru infracţiuni de complicitate la luare de mită (Popescu Elena Daniela)’, se precizează în comunicat. Potrivit procurorilor anticorupţie, faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale au fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012.

‘Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic’, se menţionează în comunicatul DNA. Procurorii mai susţin că, în cadrul ‘donaţiilor’, estimate la 135.907 de euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, Lia Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, în urma exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin. Banii, la care s-au adăugat încă 25.000 euro a căror provenienţă nu a fost stabilită, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012 unei persoane care se ocupa cu organizarea de evenimente. ‘Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni’, se arată în comunicat. Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, precum şi printr-o asociaţie non-profit, mai multe sume de bani cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. ‘Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită’, mai susţin procurorii DNA. Lia Olguţa Vasilescu a declarat, luni, că a fost chemată la DNA pentru a i se comunica extinderea cercetărilor în dosarul în care este anchetată în legătură cu obţinerea unor sponsorizări în campania electorală din 2012. Ea a precizat că deocamdată nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cazul său şi că este vorba doar despre încă o încadrare în acelaşi dosar.

Sursa:AGERPRES

De același autor

Related Articles