Leul este tot mai firav în raport cu euro!

Moneda naţională s-a apropiat ieri la puţin peste 1 ban de un prag istoric care a mai fost atins doar acum cinci ani.

Un curs de referinţă de 4,6 lei pentru 1 euro pare de neevitat, dată fiind tendinţa descendentă semnalată de mai mult timp în raport cu moneda unică europeană.

Leul se menţine pe o tendinţă descendentă şi s-a depreciat din nou în faţa monedei unice europene, însă nu a atins pragul de 4 lei şi 60 de bani pentru 1 euro, conform cursului comunicat marţi de BNR.

Moneda naţională se apropie, astfel, încă o dată de valoarea de maxim istoric înregistrată în vara anului 2012.

Analistul economic Aurelian Dochia atrage atenţia asupra faptului că nu pot fi trase concluzii numai pe seama unor evoluţii pe termen scurt, însă precizează că leul se află, într-adevăr, pe o uşoară tendinţă de depreciere în ultima perioadă, principalele cauze fiind de ordin intern.

Aurelian Dochia: “Când discutăm de evoluţii pe câteva zile, cred că există întotdeauna riscul ca unii factori foarte particulari dintr-o zi sau alta să aibă o influenţă asupra cursului şi nu e cazul să tragem concluzii.

Dacă ne uităm pe o perioadă mai lungă, există o anumită presiune pe deprecierea leului care s-ar putea să continue şi în ultima parte a anului şi cred că este, într-o anumită măsură, legată şi de faptul că anumite îngrijorări apar la orizonţ pe de o parte, în legătură cu echilibrul bugetului public, care probabil că va depăşi ţinta de 3 % până la sfârşitul anului.

Există perspective de accelerare, uşor, a inflaţiei şi evident că foarte mulţi se uită în perspectivă atunci când fac tranzacţii cu valutele.

Balanţa comercială şi balanţa de plăţi, iarăşi, cu un deficit în creştere.

Toate aceste elemente se suprapun şi cu anumite evoluţii din plan extern, care acţionează în direcţia deprecierii monedelor din statele emergente, mai spune Aurelian Dochia: “Există şi o componentă care este legată mai ales de politicile băncilor centrale şi de anticipările pe care pieţele le au asupra acestor politici.

Se ştie că Rezerva Federală Americană se pregăteşte să inverseze politicile pe care le-a avut până acum.

Se aşteaptă nişte semnale şi din partea Băncii Centrale Europene şi în condiţiile astea, fluxurile către ţările emergente s-au diminuat destul de mult.

Şi până la urmă, probabil că şi situaţia politică este de aşa natură, apar tot mai multe declaraţii cu tentă protecţionistă în diverse ţări, promisiuni de revizuire a acordurilor comerciale existente.

Deci există şi din această parte o presiune care face ca să se modifice direcţiile fluxurilor financiare internaţionale.

Investiţiile către ţările emergente în general au fost mai mici în ultima vreme.”

Moneda naţională s-a apreciat însă marţi pentru a şaptea zi consecutiv în raport cu dolarul american, care este cotat uşor sub valoarea de 3 lei şi 82 de bani, cu peste 3 bani mai puţin decât luni.

Leul s-a apreciat şi în raport cu lira sterlină, cotată la 4 lei şi 95 de bani, dar a scăzut în faţa francului elveţian, care a depăşit din nou 4 lei şi 4 bani.

Preţul gramului de aur depăşeşte 162 de lei şi 8 bani, fiind cu aproape 1 leu şi 50 de bani mai mare decât cel comunicat luni.” RRA

Cele mai citite

Related Articles