La Cantacuzino vor putea fi produse vaccinuri peste cel puțin doi ani

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, a anunțat luni că se ia în calcul producția de vaccinuri BCG (antituberculoză) peste cel puțin doi ani, urmând cele antigripale.

El a precizat că, până la sfârșitul anului, se va deschide la Institutul Cantacuzino o linie de fiolaj.

“A fost prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru Institutul Cantacuzino, cu o prezență foarte solidă din partea ministerelor care fac parte din acest comitet, prezidată de ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ne-am bucurat de prezența ministrului Educației, a ministrului Justiției, de reprezentări din partea celorlalte ministere implicate la nivel de secretari de stat. Ședința a avut ca scop aprobarea regulamentului de funcționare a Comitetului interministerial, precum și aprobarea unor prime măsuri de relansare a activității Institutului Național Cantacuzino. Este vorba de un plan pe termen foarte scurt, legat de câteva măsuri de relansare în ceea ce privește crearea unui parteneriat cu Unifarm pentru comercializarea produselor pe care deja Institutul Cantacuzino le are în portofoliu și, de asemenea, sunt niște măsuri legate de un protocol de colaborare cu Antibiotice Iași. În perspectivă, se pune problema evaluării și punerii în funcțiune a unei linii de fiolaj, acesta este al doilea rând de măsuri, și producerea de fiole cu diverse substanțe pe această linie de fiolaj”, a declarat Cristian Grasu, la finalul primei ședințe a Comitetului interministerial de analiză pentru demararea și aprobarea măsurilor de relansare a activităților Institutului Cantacuzino.

Secretarul de stat a spus că nu s-au stabilit date exacte pentru începerea producției de vaccinuri.

“Se ia în calcul, pentru producția de BCG, o durată minimă de cel puțin doi ani. În ceea ce privește reluarea producției de vaccin antigripal, aceasta va fi ceva mai lungă. Practic, noi, acum, punem bazele planului de relansare a acestor producții, cel puțin pe aceste două direcții, urmând ca pe măsură ce înaintăm să venim cu informații mai precise”, a afirmat Cristian Grasu.

Și managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa, a precizat că încă “nu este vorba de vaccinuri, Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri de un număr de ani și pentru reluarea producției de vaccinuri sunt necesare mai multe măsuri”.

“Aceste lucruri au fost discutate astăzi de către participanții la întâlnire și toți sunt pro relansării Institutului Cantacuzino, care fiind un institut strategic este bine să existe o lungă perspectivă în interesul sănătății publice din România”, a subliniat Mircea Ioan Popa.

În ceea ce privește linia de fiolaj, secretarul de stat Cristian Grasu a explicat că aceasta reprezintă un aparat care pune soluții în fiole. “Va fi folosit pentru a fiola în primă instanță apă distilată de care e mare nevoie în sistem și în felul acesta personalul calificat, muncitorii își vor putea păstra abilitățile pe care le-au câștigat și prin nefolosire și le pot pierde. De asemenea, ne putem gândi și la creșterea capacității de producție a actualului produs numit SOD, care este un modulator de imunitate foarte bun, printre cele mai bune, și în totalitate natural. Este folosit la modularea imunității”, a arătat Cristian Grasu.

În context, managerul Institutului, Mircea Ioan Popa, a afirmat că a cumpărat fiole de SOD pentru el și că acest produs este natural, un extras natural din orz, “util când cineva este stresat”, dar și un bun detoxifiant hepatic.

Referitor la aparatura de la Cantacuzino, secretarul de stat Cristian Grasu a spus că unele linii sunt vechi, altele nu sunt atât de vechi, dar majoritatea au fost folosite puțin sau deloc în ultimii ani, drept urmare vor fi evaluate fiecare în parte și în funcție de aceste evaluări se va decide dacă este nevoie de o investiție și care este aceea.

Potrivit lui Mircea Ioan Popa, se așteaptă discutarea și intrarea în vigoare a unei Hotărâri de Guvern pentru funcționarea Institutului Cantacuzino. “După, vom putea aproba alte acte importante, precum regulamentul de organizare și funcționare, stat de funcții și toate lucrurile, care sunt necesare. Trebuie să avem un consiliu de administrație, pentru că sunt multe proiecte, care nu pot fi aprobate de către mine”, a susținut el.

Cele mai citite

Related Articles