Klaus Iohannis:”De mâine intrăm într-o nouă etapă. Nu vor urma trei zile fără restricţii. Dacă situatia se va înrăutăţi, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă!”

Presedintele Klaus Iohannis a susţinut, în urmă cu puţin timp o declaratie de presă la Palatul Cotroceni.

Astăzi este ultima zi din cea de a doua perioada de 30 de zile pe parcursul căreia România s-a aflat în stare de urgenţă introdusă prin decret prezidenţial, din cauza pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat:

Suntem la finalul a doua luni dificile, în care cei mai mulţi dintre dvs, aţi respectat cu stricteţe restrictiile instituite. Printr-un efort national, am reusit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm numărul de victime. Sunteţi eroii acestui efort naţional şi pentru asta vă multumesc! Împreună am salvat vieti! Aşa arată o naţiune puternică si unită. La fel trebuie să continuam şi în următoarele luni. Lupta cu virusul nemilos e departe de a se fi încheiat.

La data de 16 martie România a intrat în stare de urgenţă, printre primele ţări care au făcut asta. A fost o decizie bună, o confirma numărul redus de infectări şi decese. Am început bătălia în februarie, vom continua multă vreme de acum înainte. Fără aceste masuri, precum carantinarea unor localitati, restricţiile de circulatie, închiderea scolilor , numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Unde se află România acum? Sunt peste 16.000 de cazuri de îmbolnavire, trendul epidemiologic este în usoara scadere. Numărul de cazuri vindecate este de 9.053. Capacitatea de testare a crescut la un numar de 10. 463 de testari pe zi. Multumesc încă o dată medicilor şi personalului medical pentru eforturile extraordinare.

România a fost foarte puţin pregătită, în rezerva statului nu am găsit materialele necesare. Am reusit sa achizitionam tot ce am avut nevoie. Sănatatea, educaţia, administratia, sistemele ignorate si capusate trebuie sa fie prioritatile noastre. Altfel, statul se îndoaie.

Guvernul e obligat să se adapteze puţinelor resurse, în timp ce în Parlament, politicieni vechi si retrograzi au încercat sa demonteze puţinele instrumente. Situaţia nu mai poate continua, legislatia trebuie să devina coerentă. Această perioadă ne-a arătat si ce se poate obtine dacă presedintele si Guvernul lucreaza ca o echipa.

De mâine, lucrurile se schimbă, intram într-o noua etapa. Medical, avem semnale pozitive, dar pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. CNSS va institui starea de alertă şi va institui măsurile obligatorii. Unii politicieni iresponsabili alimenteaza ideea de vid legislativ. Nu vor urma trei zile fără restricţii. Avem un cadru legal în vigoare si în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în urmatoarele 3 zile să păstrăm toate regulile necesare, pentru că sănatatea şi viaţa cetăţenilor să nu fie puse în pericol. Distantarea sociala, munca de acasă, respectarea normelor de igiena, purtatul maştilor de protectie sunt esentiale. Făra aceste masuri si reguli, fara responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot usor degenera.

Dacă situatia se va înrautăţi, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenta. Sa nu compromitem tot ce am realizat pana acum cu mari sacificii. Oamenii ii vor putea infecta pe altii fara sa stie. Purtand masca ne protejam pe noi insine, pe cei de langa noi si usuram munca medicilor. E fundamental ca facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru ca sunt spre binele nostru si a celor de langa noi.

Nimeni nu poate spune cand vom depasi pandemia, dar depinde de fiecare dintre noi ca acest lucru sa se întâmple cât mai repede.

În aceste conditii vă reamintim că, premierul Ludovic Orban a anuntat astăzi, la începutul sedintei de Guvern, că în aceasta seară va fi adoptat cadrul legislativ care va permite introducerea unor restricţii şi obligaţii pentru cetăteni, începând chiar de mâine, când va intra în vigoare starea de alertă.

Sursa foto:Administraţia Prezidentială

De același autor

Related Articles