Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele prin care constată vacantarea funcției de membru al Guvernului prin demisia lui Florin Iordache de la șefia Ministerului Justiției și o desemnează pe Ana Birchall interimar pentru acest portofoliu, anunță Administrația Prezidențială.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a fost propusă ieri ministru interimar la Ministerul Justiţiei.

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis joi preşedintelui Klaus Iohannis propunerea pentru MJ.

Ministrul justiţiei, Florin Iordache, a anunţat astăzi că demisionează. El a ţinut să precizeze însă că de la preluarea mandatului a încercat să rezolve unele probleme de natură sensibilă din sistem.

Florin Iordache: De când am venit la Ministerul Justiţiei mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să-mi înaintez demisia din funcţia de ministru al justiţiei.

Vă reamintim că demisia lui Florin Iordache de la conducerea Ministerului Justiţiei a fost cerută de protestatarii din toată ţara şi de reprezentanţii opoziţiei, pentru că în seara de 31 ianuarie a propus în şedinţa de guvern adoptarea ordonanţei de urgenţă care aducea modificări Codurilor Penal şi de Procedură Penală.