Klaus Iohannis, la Ziua Marinei: E necesar un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Constanța, la festivitățile organizate de Ziua Marinei, că este necesar „un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării”, pentru a face față provocărilor și a subliniat că, în anul 2023, România va aploca 2,5% din PIB pentru apărare.

Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu fac din profesia de marinar una onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri”, a afirmat președintele, care a adus un omagiu eroilor mărilor și oceanelor.

Acesta a amintit că România găzduiește „o paletă largă de structuri ale Alianței”: Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

Nu ne vom opri aci, vom pune în practică deciziile de la Madrid și vom consolida postura de descurajare NATO pe flancul estic pe termen lung. (…) Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Rămânem ferm și deplin implicați în îndeplinirea angajamentelor asumate”, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis a precizat că „e necesar un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple” și a subliniat că, „din 2023 vom face un efort în plus pentru a crește alocarea pentru apărare de la 2 la 2,5% din PIB”, pentru modernizare și pentru a crește nivelul de pregătire.

Dragi marinari, forțele navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională, europeană și euro-atlantică. Faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță”, le-a transmis președintele marinarilor.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

Sursa foto: Facebook

De același autor

Related Articles