Klaus Iohannis: După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 9 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Bună ziua!

Tocmai am încheiat o şedinţă de analiză împreună cu Premierul Orban, mai mulţi miniştri şi consilieri prezidenţiali. Am luat în discuţie situaţia epidemiei, am luat în discuţie posibile măsuri de relaxare şi am luat în discuţie, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă.

Aş începe cu partea pozitivă, cu măsurile de relaxare. Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricţiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

Aş exemplifica cele mai importante dintre acestea. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private – atenţie, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanţi, în speţă 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior şi 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu şi în perioada vacanţei şcolare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădiniţelor şi creşelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătăţii.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat şi am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenţie, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziţia celor care sunt interesaţi.

Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare, au ocupat un spaţiu destul de lung în discuţia şi în analiza noastră. Este important ca uşor-uşor să renunţăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem şi noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relaţia cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic – mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile.

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulţi concetăţeni de-ai noştri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenţie comunicările de la nivelul Uniunii Europene şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacţiona imediat şi noi.

Starea de alertă – având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internaţi în spitale, faptul că şi ultimul weekend de relaxare totuşi s-a simţit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Sigur, vor fi mai puţine restricţii propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.
Gândiţi-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanţarea, portul măştii în interior – extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare.

Evident, Guvernul va dezbate în şedinţă de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puţine decât sunt acum în vigoare.

Şi, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă.

Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.

Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.

Aţi urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese.

Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.

Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!

Vă doresc tuturor multă sănătate!

Agerpres

De același autor

Related Articles