Iohannis: E nevoie de o regândire a învăţământului

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat sistemul educațional ca fiind unul “al lui Manole”, care a ”căpătat o boală – reformita cronică”, adăugând că este nevoie de o regândire a acestuia, motiv pentru care proiectul “România Educată” face parte din Proiectul de țară, scrie Agerpres.

Am considerat că este cazul să ne adunăm să vedem ce vrem noi să construim, un adevărat proiect de țară care să arate cum vrem noi să arate România peste 20, 30, 50 de ani și cum ajungem acolo. Cum putem să aflăm aceste lucruri? Simplu. Adunând oameni care doresc să se implice, ce se poate face, cum se poate și atunci vom avea un răspuns. Sper ca la anul să vă pot prezenta Proiectul nostru de țară, care va descrie unde vrem să-și găsească România locul, dacă vrem să rămânem la margine, cum suntem geografic, sau în centru, dacă vrem ca România să fie o țară de muncitori necalificați sau poate avem ambiția să facem din România o țară inteligentă, cu oameni foarte bine educați, dacă vrem să distrugem în continuare sistemul de sănătate sau educație, dacă vrem să avem spitale moderne, performante, școli moderne și performante. Aceste lucruri ne preocupă și sunt o parte esențială”, a afirmat Iohannis, la Liceul “Carol I” din Câmpulung Muscel.

El a precizat că din acest motiv a inițiat proiectul “România Educată” iar primele concluzii ale acestui proiect nu vor apărea mai devreme de sfârșitul anului viitor.

De asemenea, șeful statului a apreciat ca dezinteresată dezbaterea recentă din Senat cu privire la sistemul de educație.

Șeful statului a mai spus că liceele pedagogice trebuie păstrate. “În medie liceele pedagogice au fost în top. Acum avem altă formă de pregătire — de institutor, care presupune studii aprofundate și prelungite. Cred că rolul liceelor pedagogice sau cu profil în zona fostelor licee pedagogice au în continuare un rol foarte important, fiindcă acolo se pregătesc cel mai bine tinerii. (…) Cred că merită păstrate nu numai din motive emoționale liceele pedagogice. Ele vor avea un rol pozitiv și în viitor”, a susținut Iohannis.

1 COMENTARIU

  1. Care sunt școlile ce pregătesc institutori? Nu mai există asa ceva. Colegiile pedagogice nu mai pregătesc institutori,nu mai funcționează. Cadrele didactice sunt pregătite în universitati prin studii de licență si masterat didactic .Este si la Resita specializarea PEDAGOGIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PRIMAR ȘI PRESCOLAR. Sunt de acord ca cei mai buni dascăli au studiat la liceele pedagogice.

Comments are closed.

De același autor

Related Articles