Internările și operațiile care nu sunt urgente, suspendate pentru 30 de zile în toate spitalele publice

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgențã, Raed Arafat a anunțat luni searã, cã internãrile și operațiile care nu sunt considerate urgențe vor fi suspendate, pentru 30 de zile, în toate spitalele publice. Mãsura a fost luatã în contextul înmulțirii cazurilor de Covid și a internãrilor cauzate de boalã.

„Cifrele continuã sã creascã, aproape avem o cifra dublã fațã de lunea trecutã. Nu vedem încã o tendința de plafonare sau de scãdere. Din acest motiv, dupã discuții cu cei de la Ministerul Sãnãtãții, suntem nevoiți sã emitem un ordin pe 30 de zile care prevede cã managerii unitãților sanitare publice cu paturi dispun mãsuri pentru suspendarea internãrilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintã urgențã și care pot fi reprogramate”, a explicat șeful DSU.

Excepție de la suspendare vor face urgențele, femeile însãrcinate care necesitã controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care au nevoie dializã.

Raed Arafat a declarat că autoritãțile nu iau în calcul transportul pacienților Covid în strãinãtate.

”Acest lucru poate fi realizat la distanþe limitate, cu spitale din vecinãtate. Noi avem foarte mulþi pacienți la care le gãsim locuri. Astãzi erau la un moment dat 50 de pacienți pentru care cãutam locuri. Este imposibil sã pui asemenea numãr de pacienți în avioane”, a precizat Raed Arafat întrucât pacienții care trebuie deplasați cu oxigen nu pot fi urcați în avioane, existând risc de incendiu sau explozie.

Marți, urmeazã sã fie activat Mecanismul de Protecție Civilã, la cererea Ministerului Sãnãtãții, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cãrui furnizor nu poate sã furnizeze toate cantitãțile necesare”, a mai transmis Raed Arafat.

De același autor

Related Articles