Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii,  berării).

Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatura impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveți grijă de unde vă cumpărați aceste produse! Riscați să vă îmbolnăviți!

Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride.” a subliniat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.

Paul Anghel, Director general al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană recomandă ca, având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi ridicate, cetățenii să aibă în vedere o serie de reguli care trebuie respectate în astfel de situații, pentru a preveni efectele negative asupra sănătății.