Începând de săptămâna viitoare, în România este decretată stare de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că decretează stare de urgenţă în ţara noastră, începând de mâine, pe fondul înmulţirii cazurilor de coronavirus.

La scurt timp după acest anunţ, Grupul de Comunicare Strategică a transmis precizări despre decretarea stării de urgenţă, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

Clarificările au fost făcute în contextul în care, în ultimele ore, s-au enunţat în spaţiul public şi în mediul online tot felul de posibile măsuri pe care starea de urgenţă le presupune, fără a se menţiona faptul că NU TOATE acestea sunt obligatorii.

Autorităţile fac apel la responsabilitate şi în acest caz, şi recomandă să nu fie luate în considerare scenariile alarmiste care sunt puse în circulaţie şi care pot produce nelinişte şi panică în societate.

Potrivit legii, starea de urgenţă este decretată de preşedinte prin decret contrasemnat de primul-ministru şi publicat imediat în Monitorul Oficial. În 5 zile de la decretare trebuie solicitată încuviinţarea Parlamentului. Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu aprobarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

De același autor

Related Articles