Încep programele Rabla Clasic si Rabla Plus

Ministerul Mediului lanseaza, marti, Programele Rabla Clasic si Rabla Plus. Persoanele fizice se pot adresa producatorilor validati, iar persoanele juridice pot încarca în aplicatia informatica documentele necesare participarii în cadrul celor doua programe.

”Ghidurile de finantare pentru Programele Rabla Clasic si Rabla Plus au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Astfel ca, începând cu data de 19 martie 2024, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor validati, în vederea îndeplinirii formalitatilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Pluş iar persoanele juridice pot încarca în aplicatia informatica documentele necesare participarii în cadrul celor doua programe”, anunta Ministerul Mediului, într-un comunicat de presa.

Sursa citata a precizat ca bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Pluş bugetul alocat este de 1 miliard de lei.

”Asa cum am anuntaţ pentru Programul Rabla Plus avem, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniaza ca acordam o importanta deosebita finantarii de autoturisme prietenoase cu mediul, fie ca discutam despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hibrid. Scopul nostru este de a reduce cât mai mult emisiile nocive, care distrug mediul înconjurator. Programele de finantare, pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le deruleaza prin Administratia Fondului pentru Mediu, tocmai asta fac: sustin dezvoltarea unei societati bazate pe sustenabilitate, pe o atitudine mai verde fata de mediu”, a transmis Ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet.

Potrivit documentului citaţ programele se vor desfasura în etape, în limita sumelor alocate, astfel:

Rabla Clasic:
Sesiunea 19 martie – 19 aprilie 2024:

  • Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
  • UAT-uri si institutii publice – 60 de milioane de lei;

Sesiunea 19 martie – 25 noiembrie 2024: persoane fizice – 180 de milioane de lei.

Rabla Plus:
Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024

  • Persoane juridice – 140 de milioane de lei;
  • UAT-uri si institutii publice – 140 de milioane de lei.

Etapa I: 19 martie – 18 august 2024: persoane fizice – 420 de milioane de lei.

Rabla Plus:
Etapa a II-a: 19 august – 19 septembrie 2024

  • Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
  • UAT-uri si institutii publice – 60 de milioane de lei.

Etapa a II-a: 19 august – 25 noiembrie 2024: persoane fizice – 180 de milioane de lei.

Potrivit Ministerului Mediului, dfinantarea acordata în cadrul programelor, este urmatoarea:

În ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare se mentine la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predarii a doua autovehicule uzate.

Prima de casare se acorda pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 150 g CO_2/km în sistem WLTP si a carui valoare nu depaseste 60.000 euro, cu TVA inclus.

La prima de casare se pot adauga urmatoarele ecobonusuri:

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
ecobonus în valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
Pentru achizitionarea de motociclete noi al caror sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzaţ se acorda o prima de casare de 7.000 lei, la care se pot adauga:

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. În situatia în care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul nou în schimbul casarii a doua autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

În cadrul Programului Rabla Pluş solicitantul beneficiaza de ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou în schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numarul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

25.500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
13.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
13.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete electrice.
Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.

”Apare si un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achizitionate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolanţ ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui sa îl mentina pâna la finalizarea perioadei de monitorizare”, a mai transmis ministerul.

Cele mai citite

Related Articles