Dezbaterile asupra proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea magistraţilor încep joi în Comisia Juridică din Senat. Social-democraţii au anunţat însă că nu sunt de acord cu o procedură de urgenţă în acest caz.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Vreţi să renunţaţi la procedura de urgenţă sau continuaţi această procedură fără a respecta avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum aţi declarat în mod constant că orice modificare a legilor privind sistemul judiciar din România trebuie făcută ţinând cont de avizul Comisiei de la Veneţia. Dacă tot nu v-aţi atins acest obiectiv politic de a desfiinţa MCV, nu credeţi că este bine să facem dezbateri aşezate asupra acestei secţii, ca în final, românii să poată avea încredere cu adevărat în actul de justiţie? Astăzi avem cea mai mică încredere vreodată în sistemul judiciar din România.

În replică, preşedinta Comisiei juridice, liberala Iulia Scântei, spune că procedura de urgenţă este justificată, întrucât este vorba de repararea legilor justiţiei, un obiectiv major al coaliţiei aflate la guvernare.

Iulia Scântei: Prin opiniile emise în 2018 şi 2019, Comisia de la Veneţia a solicitat expres legislativului să revină asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD-Dragnea şi, da, guvernul dă curs tuturor recomandărilor avute în vedere de Comisia de Veneţia în rapoartele MCV şi da, adoptarea în sensul desfiinţării secţiei speciale va fi un argument forte pentru România în relaţia cu Comisia Europeană pentru eliminarea definitivă, ridicarea MCV anul acesta.

Senatorii se vor exprima asupra solicitării de dezbatere în procedură de urgenţă a proiectului în şedinţa de plen de luni.

Reporterul RRA, Alina Stănuţă, aminteşte că proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu un amendament, potrivit căruia magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM, potrivit RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.