Încălcarea drepturilor consumatorilor ar putea fi sancţionată mai dur

Încălcarea drepturilor consumatorilor ar putea fi sancţionată mai dur, potrivit unui proiect de lege adoptat, la sfârşitul anului trecut, de Senat, la iniţiativa mai multor parlamentari din coaliţia de guvernare.

Aceştia susţin că actele normative în vigoare prevăd amenzi foarte mici, care nu îi descurajează pe operatorii economici să folosească practici ilegale, cu efecte negative asupra securităţii consumatorilor.

Iniţiatorii proiectului de lege propun reguli mai stricte pentru comercianţi, care să protejeze consumatorii la achiziţionarea unor produse, astfel încât să nu le fie afectate viaţa, sănătatea sau resursele financiare. Faţă de legislaţia actuală, care prevede că operatorii economici pot acoperi o parte din prejudiciul produs pe baza unei proceduri complicate, noile reglementări i-ar obliga să răspundă în cel mult 15 zile reclamaţiilor şi să acorde despăgubiri, inclusiv pentru pagubele colaterale, dacă produsele nu corespund normelor legale sau clauzelor contractuale. Documentul prevede şi sancţiuni mai aspre pentru abaterile din domeniul protecţiei consumatorilor, cum ar fi consemnarea operatorilor economici în cazierul comercial pentru o perioadă de trei ani, în cazul încălcării repetate a acestor drepturi. De asemenea, amenzile vor fi aplicate în funcţie de cifra de afaceri, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al firmelor şi pot ajunge la 240.000 de lei. Proiectul de lege a fost adoptat de senatori la finalul anului trecut, iar din februarie va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor ca for decizional. RADIO ROMANIA ACTUALITATI

De același autor

Related Articles