Guvernul va face o nouă rectificare bugetară la începutul săptămânii viitoare

Guvernul va face o nouă rectificare bugetară la începutul săptămânii viitoare, a anunţat premierul Ludovic Orban, în deschiderea şedinţei Executivului de astăzi, a patra din această săptămână.

El a explicat că rectificarea este necesară pentru a plăti din datoria pe care statul o are faţă de oamenii de afaceri Micula, cu scopul de a evita intrarea în blocaj a companiei ROMATSA, care dirijează traficul aerian. Decizia a fost luată şi pentru a evita probleme similare şi la alte companii de staţ precum Nuclearelectrica, spre care s-au îndreptat executorii fraţilor Micula pentru a recupera banii. Suma se ridică acum la câteva sute de milioane de euro.

Premierul Ludovic Orban a explicat că oamenii de afaceri Micula trebuie să primească 84 de milioane de euro de la statul român, plus penalizări din 2013 şi până astăzi. Un executor judecătoresc a găsit aceeaşi bani în conturile companiilor de stat profitabile, pe care le-a blocat până când guvernul va plăti datoria către fraţii Micula. Cu conturile blocate se află şi ROMATSA, care este în pericol să nu mai funcţioneze, după cum a declarat premierul Ludovic Orban.

Astăzi, Ministerul de Finanţe va plăti datoria către oamenii de afaceri Micula, iar pentru acest lucru bugetul său a fost suplimentat cu 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Acest fond va fi realimentat printr-o rectificare bugetară în cadrul şedinţei Executivului de la începutul săptămânii.