Guvernul va aproba proiectul de lege privind reducerea CAS

guvern
Proiectul de lege privind reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu 5% la angajator, de la 1 octombrie, va fi aprobat în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului. Premierul Victor Ponta afirmă că există banii necesari, pentru introducerea acestei măsuri, iar impactul bugetar va fi de 850 de milioane de lei, în ultimul trimestru al anului, fără majorarea deficitului. Potrivit Guvernului, măsura va diminua povara fiscală de pe piaţa muncii, iar angajatorii vor rămâne cu fonduri mai mari, pe care le-ar putea folosi pentru crearea de noi locuri de muncă. Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că după ce va fi aprobat în şedinţa de astăzi a Guvernului, proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere şi aprobare parlamentului, unde speră într-un consens politic.
„E o măsură economică foarte bună, pe care a propus-o şi USL şi, culmea, pentru care ne-au făcut moţiune de cenzură. Ar fi culmea acum să voteze împotrivă. Noi votăm reducerea CAS-urilor. Dacă PDL şi PNL votează împotrivă, cu atât mai bine”, a spus premierul.
Şeful executivului a mai precizat că dacă vor fi recuperate datoriile către ANAF, ale contribuabililor aflaţi în insolvenţă, reducerea CAS va putea menţinută pentru aproximativ opt ani. Confederaţia sindicală Cartel ALFA consideră că măsura reducerii CAS la angajator, pe care Guvernul intenţionează s-o aplice de la 1 octombrie, creşte de fapt profiturile nete ale companiilor, în special ale multinaţionalelor. Mai mult – susţine organizaţia sindicală – aplicarea acestei măsuri reduce cu aproximativ 19% contribuţia la sistemul de pensii, micşorând bugetul asigurărilor sociale cu aproape şase miliarde lei pe an. Confederaţia sindicală cere ca reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu 5% să se facă la angajat, aşa cum au propus FMI şi Comisia Europeană, se arată într-un comunicat.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles