Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării

Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat premierul Ludovic Orban in urma cu putin timp. Prelungirea ar urma să intre în vigoare din 17 iunie, adică de mâine.

Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla la votul din Parlamenţ în condiţiile în care PSD a anunţat că nu votează o prelungire mai mare de 15 zile. Prim-ministrul a adăugat că, în cadrul CNSU, s-a luat printre altele, şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor.

Social-democraţii salută decizia guvernului de a redeschide bisericile pentru credincioşi. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine însă că şi spitalele trebuie redeschise, pentru ca bolnavii cronici să beneficieze de tratament de specialitate. Într-o postare pe Facebook, el spune că „PSD rămâne consecvent şi va vota în Parlament doar măsurile necesare pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a informat reporterul RRA, Cătălin Purcaru. Reacţia vine după ce premierul Ludovic Orban a anunţat că guvernul va propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, dar că va fi permisă oficierea slujbelor religioase şi în interiorul bisericilor. Numărul de participanţi trebuie să fie redus şi toţi trebuie să poarte măşti şi să păstreze distanţa de securitate socială

Conform documentului, se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. De asmenea, persoanele care vin din străinătate din țări care nu mai prezintă un risc mare al răspândirii infecției cu coronavirus nu mai stau în carantină sau izolare.

Se interzicere participarea la evenimente private în spații închise cu mai mult de 20 de persoane, iar în spații deschise, cel mult 50 de persoane. În interiorul localităților este interzisă circulația persoanelor în grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleaiași familii.

Se redeschid zborurile spre și dinspre țările pentru care nu se mai aplică măsura carantinării sau a izolării la domiciliu.

De același autor

Related Articles