Guvernul majorează pedepsele pentru șoferii agresivi în trafic sau teribiliști

Guvernul a majorat sancțiunile pentru șoferii teribiliști, care circulă pe contrasensul autostrăzii, pe banda de urgență sau care conduc agresiv, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode. Proiectul de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier fusese lansat în dezbatere publică încă din noiembrie.

Am adoptat ordonanța de urgență pentru circulația pe drumuri publice. Scopul legislatiei rutiere este de a proteja viața și integritatea persoanelor care participă la traficul rutier. În 2021, am înregistrat o scădere a accidentelor cu persoane grav rănite, dar numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8%. Am ajuns la 1.878 de morți în accidente rutiere în 2021”, a spus ministrul.

Principalele modificări:

Guvernul definește comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și introduce sancțiunea cu amendă cuprinsă între 580 lei și 725 lei, clasa a doua de sancțiuni, alături de suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționată cu amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni, între 1.305 și 2.900 lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Se introduce sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi.

Este trecută într-o clasă superioară de contravenții, din clasa a doua de sancțiuni în clasa a treia, nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și neacordarea de prioritate, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 de zile la 60 de zile.

La trecerile la nivel cu calea ferată, se majorează perioada de suspendare a exercitării dreptului dea a conduce de la 90 zile la 120 în cazul nerespectării regulilor de trecere.

Este reglementat un nou prag de viteză, respectiv pragul de peste 70 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căreia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului de 120 de zile.

Se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehicului.

Se introduce interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice, în urma condamnării pentru săvârșirea unor infracțiuni la regim rutier pe teritoriul României, pentru titularii permiselor de conducere emise de autoritățile altor state.

Se introduce posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor, regulilor de circulație care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere de pe teritoriul României.

S-a constatat o lipsă de eficiență a punctelor de penalizare aplicate. În situația depunerii plângerii contravenționale, termenul de prescripție a cumulului de puncte nu se supendă. De aceea, se suspendă de drept termenul de prescripție de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Ordonanța va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dispozițiile referitoare la contravenții intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

De același autor

Related Articles