UPDATE

Guvernul a adoptat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban.

Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate„, a precizat Turcan.

Ea a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. Sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează„, a susţinut vicepremierul.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Guvernul va aproba în această seară proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă, premierul Ludovic Orban precizând că, practic, nu va fi introdusă nicio restricţie nouă şi se va păstra „acelaşi dispozitiv”.

„Avem proiectul privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Practic, nu introducem nicio restricţie nouă, păstrăm acelaşi dispozitiv”, a afirmat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că proiectul a derulat toată procedura legală.

„Am derulat toată procedura legală, am avut întâlniri cu grupul tehnico ştiinţific şi s-a realizaţ împreună cu Centrul naţional de comandă şi conducere a intervenţiei, nota de fundamentare, de motivaţie – de ce trebuie prelungită starea de alertă şi a măsurilor care trebuie implementate, iar proiectul de hotărâre a fost aprobat în cadrul CNSU şi urmează să supunem spre aprobare proiectul de Hotărâre în Guvern”, a spus Arafat.

El a spus că din forma iniţială a fost scoasă din anexa 3, textul referitor la izolare şi carantinare. Acest text va fi reintrodus după adoptarea legii privind izolarea şi carantinarea, a precizat Ludovic Orban.

„Până se aprobă legea va trebui să scoatem din anexa 3 – textul cu izolarea şi carantinarea, şi îl introducem imediat după intrarea în vigoare a legii, o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară. Că avem un anumit temei legal în legea 55 art. 5, numai că în decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare şi carantinare. Şi să nu avem niciun fel de discuţie pe tema asta. Prefer să aşteptăm votarea legii, promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare a legii şi, imediaţ vom face o şedinţă de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării şi carantinării”, a precizat premierul.

Guvernul României