Guvernul a aprobat procedura de acces online a angajaţilor sau foştilor angajaţi la datele din REGES

Guvernul a aprobat miercuri procedura de acces online a angajaţilor sau foştilor angajaţi la datele din registrul general de evidenţă a salariaţilor (REGES), modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care se poate dovedi vechimea în muncă şi/sau specialitate, această posibilitate fiind creată prin modificările aduse Codului Muncii de Legea nr. 144/2022.

Prin procedura introdusă de actul normativ adoptat, salariaţii sau foştii salariaţi îşi vor putea accesa online datele din REGES, referitoare la activitatea prestată la diferiţi angajatori, în baza unui contract individual de muncă. Dreptul de acces al acestora este limitat la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi generarea şi descărcarea unui extras din registru, cu care să poată dovedi perioadele lucrate, respectiv vechimea în muncă şi specialitate, împreună cu alte documente existente în dosarul personal al fiecăruia‘, se arată într-un comunicat al Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), remis AGERPRES.

De asemenea, actul normativ stabileşte şi condiţiile în care pot fi accesate datele din registru, prin obţinerea numelui de utilizator şi parolei, fie personal, la sediul inspectoratului teritorial de muncă, fie prin e-mail, în situaţia în care aceştia deţin semnătură electronică calificată precum şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu elemente noi referitoare la nivelul şi specialitatea studiilor absolvite.

Alte măsuri reglementate de Hotărârea de Guvern se referă la condiţiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă şi/sau specialitate, respectiv prin asumare de către angajator şi certificare prin semnătură, pe baza documentelor justificative din dosarul de personal al salariatului, a documentelor contabile şi altor documente aflate în arhiva societăţii.

Potrivit sursei citate, aceste reglementări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare şi sistemul informatic aferent REGES, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Până la data la care sistemul informatic va fi funcţional şi pentru a facilita accesul salariaţilor şi al foştilor salariaţi la datele lor din registru, inspectoratele teritoriale de muncă au obligaţia să elibereze acestora, la solicitarea scrisă, un extras care să reflecte activitatea prestată în baza unui contract individual de muncă.

Ministrul Muncii precizează că digitalizarea Inspecţiei Muncii vizează crearea unui sistem informatic suplu, prin simplificarea procedurilor de acces şi utilizarea semnăturii electronice, care va facilita activitatea de control pe care o desfăşoară instituţia şi va asigura creşterea eficienţei actului de control.

Noul sistemul informatic REGES-ONLINE va asigura accesul autorităţilor şi instituţiilor publice la înregistrarea datelor în interfaţa de programare a aplicaţiilor (API). Totodată, sistemul centralizat, complet on-line, va putea fi accesat de angajatori şi salariaţi, aceştia din urmă putând să obţină informaţii despre propriul contract de muncă, să verifice informaţiile încărcate de angajator şi să semnaleze eventualele erori.

În prezent se lucrează la crearea unei arhitecturi a sistemului informatic, net superioare celei existente, care să răspundă nevoilor tuturor celor interesaţi în valorificarea informaţiilor cuprinse în această bază de date: salariaţi, foşti salariaţi şi angajatori – autorităţi sau instituţii publice.

Noul sistem informatic REGES este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Inspecţia Muncii fiind beneficiar al finanţării Investiţiei 6 – Digitalizarea în domeniul muncii şi protecţiei sociale, aferente componentei C7 – Transformare digitală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles