Gratuităţi şi facilităţi pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina

Guvernul a adoptat sâmbătă o hotărâre privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, potrivit unui anunț al lui Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al executivului.

Principalele decizii:

– acordarea de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio și Interregio, clasa a II-a – loc, pe scaun, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidență sau a permiselor eliberate de autoritățile române;
– scutirea de la plata tarifelor de trecere cu bacul pentru cetățenii străini sau apatrizii care intră în România prin punctul internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene dintre localitățile Isaccea şi Orlivka, precum și acordarea de gratuitate la călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea – Galați;
– acordarea de gratuitate la transportul rutier național sau internațional, după caz, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României;
– scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizațiilor de transport de persoane și de marfă prevăzută de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale;
– decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită prin bugetul Autorității pentru Reformă Feroviară și reguli privind decontarea.

Aproape 3.700 de ucraineni au solicitat azil în România, de la începutul războiului din Ucraina, a informat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit unui comunicat transmis de MAI, este vorba de 3.688 de cetăţeni ucraineni şi toţi beneficiază de drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei. În prezent, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 62,6%, precizează MAI.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, sursa citată menţionează că, în ultimele 24 de ore, 71.121 de persoane, dintre care 16.348 de ucraineni, au intrat în ţară, iar 98.906 de cetăţeni, dintre care 21.659 de ucraineni, au părăsit teritoriul României.

Totodată, 19.599 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare şi 25.064 pe sensul de ieşire.

De același autor

Related Articles