[FOTO]Rețea de contrabandiști de deșeuri, destructurată

Zeci de percheziţii au avut loc astăzi la sediile unor firme din cinci județe, într-un dosar de cercetare a unui grup infracțional care aducea în țară, fără să aibă acest drept, deșeuri din spațiul intracomunitar.

În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT Timișoara urmează să fie aduse la audieri aproximativ 40 de persoane din județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu.

Acestea sunt acuzate că începând din 2021 ar fi introdus ilegal în țară deșeuri care nu pot fi reciclate, provenite din alte state, în special din Italia.

Rețeaua era organizată pe trei paliere. Intermediarii care s-au ocupat de importuri de la firme din străinătate, întocmindu-se acte false conform cărora materialele erau din categoria deșeurilor supuse reciclării, din ce de-al doilea palier făceau parte transportatorii români care preluau și aduceau gunoaiele în țară, iar ultimul era constituit din administratorii unor societăți de valorificare și reciclare a deșeurilor, care ascundeau urmele trasabilității mărfurilor.

Pentru a reduce cheltuielile, firmele străine colectau neselectiv deșeurile și le trimiteau în România, unde prețul de procesare a acestora este de 80 lei tona, unul dintre cele mai mici din Europa.

Astfel, s-au obținut câștiguri financiare importante, punându-se în pericol sănătatea populației.

Anchetatorii spun că transporturile se făceau noaptea și la sfârșit de săptămână, când inspectorii de mediu de la frontieră erau liberi.

Autoritățile au depistat 56 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deșeuri.

https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/retea-de-contrabandisti-de-deseuri-destructurata-id182866.html

De același autor

Related Articles