[FOTO] Președintele Klaus Iohannis l-a desmnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a avut astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele politice, după demiterea prin moţiune de cenzură a Guvernului condus de Florin Cîţu.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seară pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier. Nominalizarea a venit la finalul consultărilor de la Cotroceni între șeful statului și reprezentanții partidelor parlamentare.

 USR e singurul partid care a propus un premier, în persoana lui Dacian Cioloș, președintele partidului.

Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri.

“Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, diferite propuneri, așa cum le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri am reținut una pe care o voi și pune în practică. Eu am reținut o propunere pe care o voi pune în practică. Am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat de premier pe Dacian Cioloș“, a transmis Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș are 52 de ani, este din Sălaj şi a fost ales președintele USR la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna.

El a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susținut de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv.

Dacian Cioloș, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii.

Pe 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția „Personalitatea anului pentru o Românie europeană”, acordată de către Fundația Eurolink–Casa Europei, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei. 

În octombrie 2015 i-a fost acordat titlul de Professor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

În anul 2000, Dacian Cioloș s-a căsătorit cu Valérie Villemin, o expertă în agricultură pe care a cunoscut-o în timpul studiilor în Franța.

Tatăl său a insistat asupra primului prenume, Dacian, în timp ce al doilea prenume, de origine franceză, vine de la Julien Sorel, protagonistul romanului “Roşu şi Negru” de Stendhal, o carte pe care mama sa a citit-o în timpul sarcinii. 

Dacian Cioloș este creştin-ortodox.

(A.B.B.)

Sursa FOTO:AGERPRES

De același autor

Related Articles