[FOTO] Regina Maria a României Mari: 143 de ani de la naștere!

Motto: „În anii durerii am învăţat să mă rog.” Regina Maria a României Mari

România  aniversează  un secol de la Marea Unire realizată  la 1 Decembrie 1918. Ca români avem datoria de a proteja şi restaura patrimoniul cultural care, printre altele, aminteşte de evenimentele şi personajele ce au făcut posibil actul Marii Uniri.

Să ne reamintim astăzi de Regina Maria a României Mari,  soția Regelui Ferdinand Întregitorul.

„Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit s-au dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare”, mărturisea Regina Maria a României Mari, născută într-o zi de 29 octombrie 1875, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

„Nu am fost adusă în România pentru a fi adorată și răsfățată, ci pentru a face parte din construcția imaginată de regele Carol”

 Regina Maria a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. Cuplul princiar și apoi regal, Ferdinand și Maria va avea un număr de 6 copii, din care unul, principele Mircea, a murit la o vârstă fragedă. Primul lor copil s-a născut la numai nouă luni și cinci zile de la căsătoria lor, este vorba despre principele Carol, născut la castelul Peleș, în anul 1893. A urmat apoi principesa Elisabeta (1894), principesa Maria (1900), principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) și principele Mircea, născut în ianuarie 1913. Născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

 „Nu am fost adusă în România pentru a fi adorată și răsfățată, ci pentru a face parte din construcția imaginată de regele Carol. Am fost importată, pentru a fi șlefuită, educată și antrenată conform viziunii marelui bărbat”.

Iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani,  este şi autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.

„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”, scria Regina Maria în testamentul său.

Regina Maria a României Mari a plecat acum  80 de ani, pe 18 iulie 1938, în  Castelul Pelișor din Sinaia.

A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în anul 1940, inima reginei a fost mutată la Bran.

Epilog:„Un gând frumos poate fi ca o biserică în care omul îşi odihneşte sufletul”.  Regina Maria a României Mari

Anca Bica Bălălău