Fostul șef SRI, audiat de comisia de anchetă privind alegerile din 2009

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a confirmat, astăzi, în faţa comisiei parlamentare de anchetă, că s-a aflat în casa lui Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009. George Maior, în prezent ambadasor al României în SUA, a venit de la Washington să răspundă întrebărilor membrilor comisiei.

El a refuzat însă, să spună cine a mai fost în casa lui Gabriel Oprea în noaptea alegerilor, motivând că a fost o vizită privată.

Fostul director al SRI a confirmat că a fost acasă la Gabriel Oprea în seara scrutinului, dar a susţinut că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să-şi reproşeze. George Maior a explicat că a avut şi are o relaţie de prietenie cu Gabriel Oprea şi Vasile Dîncu, în timp ce relaţia cu fostul procuror general Laura Codruţa Kövesi a fost una strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile instituţiilor pe care le reprezentau.

George Maior: „Viaţa mea privată nu mi-o voi expune niciodată în faţa unei comisii. Serviciul Român de Informaţii s-a comportat exemplar şi din acest punct de vedere şi din multe alte puncte de vedere. Nu consider deloc faptul că evenimentul privat şi faptul că am participat la el exprimă cumva ceva imoral sau ilegal sau un aspecţ aşa cum îl menţionaţi dumneavoastră, de o mare gravitate„.

Fostul director SRI a refuzat în mod repetat să spună dacă acasă la Gabriel Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea sau Laura Codruţa Kövesi, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, să-l acuze că sfidează comisia.

Liviu Pleşoianu: „Este de o gravitate maximă faptul că nu răspundeţi la aceste întrebări şi pentru faptul că eraţi atunci directorul SRI şi pentru faptul că sunteţi acum, în continuare, într-o funcţie publică plătită din banii românilor. Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă şi să sfidezi practic poporul român, comisia de anchetă şi pe toată lumea care ne urmăreşte nerăspunzând la nişte întrebări extrem de simple„.

Şi deputatul PMP, Robert Turcescu, a insistat că rolul comisiei este de a clarifica ce s-a întâmplat la acea întâlnire.
Robert Turcescu: „Pur şi simplu, vrem să înţelegem în ce context a avut loc acea întâlnire, cine au fost actorii participanţi, ce s-a discutat şi efectiv, vă spun din nou, această comisie a fost înfiinţată tocmai pentru a lămuri declaraţiile făcute în spaţiul public de domnul Dan Andronic„.

George Maior a reafirmat că nu va oferi mai multe detalii şi că este contrar naturii umane ca persoanele care ocupă funcţii publice să nu aibă evenimente private.  RRA

Cele mai citite

Related Articles