Forma finală a pachetului de măsuri fiscale va fi stabilită săptămâna viitoare

Senatul şi Camera Deputaților se vor reuni, cel mai probabil săptămâna viitoare, în ședinţă comună pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare pe care Guvernul a anunțat că își va asuma răspunderea.

Premierul Marcel Ciolacu spunea că elementele-cheie ale documentului sunt supra-impozitarea luxului, a profitului excesiv și asigurarea echității fiscale între contribuabili.

USR și AUR au catalogat documentul ca absolut nedrept, pentru că lovește în economia românească și a anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură. UDMR a declarat că nu susține deocamdată un astfel de demers.

Prezentat în prima lectură în Guvern, pachetul conține priorități precum creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale, dar reducerea cheltuielilor statului.

Marcel Ciolacu: Reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar, tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuieli statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

De cealaltă parte, opoziția critică măsurile și amenință cu moțiune de cenzură sau chiar cu sesizarea Curții Constituționale. Nici UDMR nu este de-a cord cu intervenția executivului în activitatea autorităților locale sau cu comasarea instituțiilor de cultură, spunea liderul Uniunii, Hunor Kelemen.

Kelemen Hunor: Nu pot să intervii de la nivel central și să spui ce au voie să facă autoritățile locale și ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie ș.a.m.d. Deci, nu se poate accepta.

Printre măsurile fiscale prin care Guvernul vrea să acopere gaura din bugetul statului se numără eliminarea unor facilități pentru anumiți angajați, taxe și impozite mai mari, accize majorate la alcool şi tutun, dar şi un impozit special pe bunurile de valoare.

De același autor

Related Articles