Ministerul Fondurilor Europene are deschise mai multe apeluri de proiecte pentru a finanţa sistemul sanitar, precum şi unităţile de învăţământ prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare şi Programului Operaţional Competitivitate.

În cadrul primului program sunt finanţate pentru unităţile de învăţământ echipamentele de protecţie şi containerele sanitare mobile în valoare de 50 şi respectiv 25 milioane euro, pentru a putea susţine activităţi didactice în condiţii de siguranţă. Este vorba despre dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecţie sau dispozitive medicale, în special, dar fără a fi limitate la măşti de protecţie, dezinfectanţi, combinezoane, aparatură destinată dezinfecţiei şi sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor. 

Totodată, banii pot fi folosiţi pentru achiziţia containerelor sanitare mobile destinate asigurării condiţiilor igienico-sanitare minime necesare pentru prevenirea şi diminuarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

Programul Operaţional Competitivitate prevede fonduri pentru finanţarea tabletelor şi a altor echipamente sau dispozitive electronice necesare desfăşurării şcolii online.

Pentru finanţarea echipamentelor pentru elevi este alocată suma de 100 milioane euro, iar pentru finanţarea celor pentru studenţii cu burse sociale – 50 de milioane euro.

De asemenea, în cadrul apelului pot fi decontate tabletele achiziţionate de unităţile de învăţământ, inspectoratele şcolare şi autorităţile publice locale începând cu data de 1 august 2020.