fmi2

Joi, 23 ianuarie 2014

Experţii instituţiilor financiare internaţionale, care se află la Bucureşti, pentru o evaluare a acordului preventiv cu România, au programată o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Tot astăzi, sunt planificate discuţii cu ministrul de finanţe, Daniel Chiţoiu, şi cel delegat pentru bugeţ Liviu Voinea, dar şi cu reprezentanţii mediului de afaceri.
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional va analiza datele ultimelor evoluţii economice, dar şi situaţia companiilor de stat. Ieri, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat că executivul nu intenţionează să crească taxele anul acesta,  iar în perioada următoare va fi adoptat un pachet de măsuri pentru stimularea cererii interne. Astfel, guvernul doreşte să sprijine mediul privat – afectat de criza economică – şi să creeze locuri de muncă.

Marţi, 21 ianuarie 2014

O misiune a Fondului Monetar Internaţional va vizita Bucureştiul de astăzi şi până în 5 februarie, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.
Potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional, misiunea FMI, condusă de Andrea Schaechter, se va desfăşura în comun cu echipele de experţi ai Uniunii Europene şi ai Băncii Mondiale. Aceştia se vor întâlni, pe lângă autorităţi, cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile. Discuţiile vor viza inclusiv măsuri de compensare a pierderilor bugetare cauzate de amânarea cu trei luni a majorării accizei la carburanţi. Premierul Victor Ponta a declarat însă că orice decizie pe această temă ar putea fi discutată abia în vară. Concluziile vor fi prezentate la sfârşitul misiunii.
La rândul lor, democrat-liberalii au anunţat că vor să se întâlnească cu reprezentanţii FMI. Totodată, liderul PDL Vasile Blaga cere Guvernului să nu să nu inventeze taxe pentru a compensa lipsa banilor la buget din amânarea accizei la carburanţi.