Florin Cîțu: Vaccinarea cu doza a treia începe în 28 septembrie

Vaccinarea cu doza a treia începe în 28 septembrie în România, a anunțat miercuri, premierul Florin Cîțu într-o conferință de presă.

„Am luat decizia ca începând cu 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua sã înceapã doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinuri pe bazã de ARN mesager”, a spus Cîțu.

Potrivit Comitetului de vaccinare, doza 3 este ferm recomandatã persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstã), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevãzute în strategia naționalã de vaccinare și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învãțãmânt.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaioțnale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacã au istoric de trecere prin boalã, potrivit CNCAV.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bazã de ARN mesager, indiferent de schema inițialã. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor face doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere cã în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesarã, la acest moment administrarea dozei de rapel. Detaliile privind aceastã recomandare vor fi stabilite în perioada urmãtoare, pe mãsurã ce vor fi disponibile noi date știin?ifice, potrivit Comitetului pentru vaccinare.

Programarea pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va face prin prezentarea directã în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificatã schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

De același autor

Related Articles