Finanțele propun 2 miliarde de lei plafon de garanții pentru anul 2020 în programul Prima Casă

Programul Prima Casă va beneficia pentru anul 2020 de garanții de 2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern propus de Ministerul Finanțelor, scrie profit.ro

Suma este cea prevăzută pentru anul 2020 în planul multianual adoptat în 2016 cu scopul de a face mai predictibil programul, acesta având un impact semnificativ în sectoare precum bancar sau imobiliar.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a criticat în trecut programul, iar recent a spus că „Prima Casă” și alte programe guvernamentale sunt evaluate pentru a le stabili eficiența. De asemenea, în Parlament este inițiat un proiect legislativ, „O familie, o casă”, care ar urma să înlocuiască „Prima Casă”. Plafonul este similar cu cel pentru 2019.

Având în vedere strategia programului «Prima casă», se propune ca pentru anul 2020, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanțiilor care pot fi emise de 2 miliarde lei„, prevede proiectul.

Pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor din program și alte limite suplimentare față de plafonul propus pentru alocare în 2020 și în anii următori, Finanțele vor abrogarea unei prevederi care permitea băncilor să dea într-un an credite peste plafonul anual, dacă plafonul se reîntregea prin eliberarea unor sume din creditele acordate deja de o instituție de credit prin program.