Fermierii au ajuns la o înţelegere cu ministrul Agriculturii

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat luni 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.

Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024 şi compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.

Totodată, şeful de la agricultură şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) şi plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. „În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 – termen: 31 mai”, se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

Pe lista solicitărilor aprobate se află şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.

De asemenea, o altă propunere vizează derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor – n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat – n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.

Pe de altă parte, s-a stabilit modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1 precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

Alte propuneri agreate vizează asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

De asemenea, în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 şi Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor şi implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei urmând a fi discutată în proxima şedinţă de guvern.

Totodată, ultima propunere convenită prevede realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Luni dimineaţa, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare avertizase că va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu soluţionează revendicările organizaţiei.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF.

Agerpres

Cele mai citite

Related Articles