Federația Națională a Patronatelor medicilor de familie a trimis ieri o scrisoare deschisă adresată premierului României, Ludovic Orban, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu obligativitatea cardului național de sănătate. Medicii cer aprobarea unei ordonațe de urgență pentru ca acest card să nu mai fie necesar în validarea serviciilor medicale.

Medicii nu înțeleg de ce cardul rămâne încă în uz și în a 14-a zi de la reintroducere în condițiile în care președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a dat asigurări că se pot efectua consultații fără card până în data de 31 decembrie.

La rândul lor, medicii de familie din toată țara avertizează că reintroducerea obligativității utilizării cardului va duce la blocaje ale sistemului informatic, timpi crescuți de așteptare a pacienților în cabinete și risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 dar și cu virusurile gripale la care pacienții sunt expuși acum în sezonul rece.

Domnule prim-ministru Ludovic Orban – Liderul Dreptei Românești, dați afară oamenii care vă mint din CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din Ministerul Sănătăţii – România și din SGG înainte să facă și mai mult rău pacienților, medicilor și asistentelor decât au făcut deja.

Cine v-a spus spre sfârșitul lunii septembrie că este bine să reintroduceți cardul de sănătate pentru validarea serviciilor în medicina de familie? Și ce argumente v-au adus? ”Hoții ăia de medici, care fură fără card”? 5.5 puncte, adică 19 lei/consultație! Jaf din banul public!Cine v-a spus că s-a consultat cu pacienții și cu medicii de familie pentru a reintroduce cardul de sănătate de la 1 octombrie? V-au arătat și avizul de la comisia de dialog social a Ministerului Sănătății pentru OUG 162 din 24 septembrie 2020? Sau au spus că ”nu este nevoie” pentru că ”este pe COVID”?Cine vă spune acum să nu aprobați Ordonanța de Urgență prin care să modificați iar OUG 70/2020, deși textul OUG este scris încă din 30 septembrie?

Dacă președintele CNAS a fost de acord cu modificarea, solicitând chiar organizațiilor medicilor de familie să trimită și solicitări scrise și primind aceste solicitări în 30 septembrie, cine este mai sus de președintele CNAS în decizie și poate bloca procesul adoptării OUG sau influența decizia astfel încât cardul să rămână încă în uz și în a 13-a zi de la reintroducere?Cine și de ce dorește aglomerație în cabinetele medicilor de familie? Cine și de ce dorește ca pacienții să fie obligați să stea zeci de minute în cabinete, pe hol sau afară, în ploaie, în frig, așteptând validarea serviciilor cu cardul, deblocarea cardurilor cu PIN-uri uitate sau greșite?

Sau deplasarea pacienților acasă – cabinet – acasă – cabinet dacă uită cardul acasă?Domnule prim-ministru Ludovic Orban, vă rog să aflați cine sunt oamenii care vă mint și să dați acești domni și doamne afară. Ocupă de prea mult timp niște scaune prea comode, în niște birouri prea izolate de lumea reală în care trăim noi toți, ceilalți, dar în care trăiesc mai ales pacienții români suferinzi și medicii lor de familie care se chinuie să îi îngrijească„, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de medicii de familie.