EXCLUSIV RADIO ROMÂNIA: Proiectul Declaraţiei de la Sibiu

Unitatea este principiul de baza pe care se va construi viitorul Uniunii Europene, conform proiectului “Declaratiei de la Sibiu”, obtinuta in exclusivitate de Radio Romania din surse europene.

Documentul urmeaza sa fie adoptat astazi de liderii de state si de guverne adunati la summitul informal de la Sibiu.

Textul Declaratiei cuprinde 10 angajamente si incepe cu o promisiune de aparare unitara a Europei, si aminteste de lupta pentru libertate care a dus acum 30 de ani la caderea cortinei de fier.

Mai mult, documentul noteaza, in termeni fermi, ca nu e loc de diviziuni care sa lezeze interesul comun al Uniunii. Liderii mai promit ca statele membre vor fi unite la bine si la greu, solidare, cu o singura voce si in cautarea, intotdeauna, de solutii comune, intr-un spirit al respectului unele pentru celelalte.

Documentul mai cuprinde un angajament de protejare a modului de trai european, a democratiei si statului de drept si fixeaza principiul echitatii pe piata comuna a muncii, in asistenta sociala si economie. In plus in text este mentionata o prioritate a presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene respectiv – reducerea diferentelor de dezvoltare din interiorul Uniunii.

Astfel, liderii europeni se angajeaza sa aloce mijloacele necesare pentru indeplinirea tintelor ambitioase ale Uniunii, adica mai simplu spus – sa aloce banii necesari pentru diverse politici si programe. In ce priveste locul Europei in lume, din nou in textul declaratiei se intrevede o prioritate a presedintiei romane a Consiliului Uniunii, si anume cresterea rolului global al Uniunii. Asta pentru ca liderii de state si guverne se angajeaza ca Europa sa fie un lider responsabil care se va implica alaturi de parteneri internationali ca sa mentinta o ordine mondiala baza pe dreptul international.

Declaratia se incheie cu formula: Acesta este spiritul Sibiului si al unei noi Uniuni cu 27 de state membre gata sa-si intampine, ca unul singur, viitorul.

sursa Carmen Gavrilă/RRA

Foto: facebook.com/ro2019eu/