Va candida Crin Antonescu la prezidenţiale din opoziţie?

 

usl

21 februarie

Liderii USL susţin că la începutul săptămânii viitoare vor găsi o soluţie la blocajul politic în care se află de mai bine de două săptămâni. Declaraţiile copreşedinţilor PSD şi PNL contrazic însă faptul că s-ar fi ajuns la detensionarea situaţiei. În timp ce liberalii subliniază că nu îşi schimbă strategia politică, social-democraţii  spun că liderul PNL va candida la prezidenţiale, cel mai probabil din opoziţie.

20 februarie

Criza din USL se prelungeşte, după ce premierul Victor Ponta a preluat interimatul la Finanţe, iar Constantin Niţă va asigura şi conducerea Ministerului Economiei.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a ameninţat că îi va cere demisia premierului dacă păstrează în echipă doar reprezentanţi PSD, PUNR şi PC, şi că un Guvern USD ar fi lipsit de orice legitimitate. Prim-ministrul a declarat că nu demisionează, chiar dacă PNL îşi va retrage toţi miniştrii. Victor Ponta a mai afirmat că doreşte păstrarea formulei USL la guvernare şi că a făcut deja destule concesii în discuţiile cu liberalii, renunţând inclusiv la ideea ca Partidului Conservator să-i fie repartizat un post de vicepremier.

Între timp liderul PDL, Vasile Blaga, i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PNL, Crin Antonescu, prin care îi cere să semneze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, pe care democrat-liberalii au iniţiat-o deja.

Preşedintele Traian Băsescu face apel la cei doi co-preşedinţi ai USL să renunţe la orgolii şi să ajungă rapid la o soluţie pentru rezolvarea crizei din Guvern. Şeful statului a avertizat că România trebuie să-şi menţină stabilitatea, mai ales în condiţiile evenimentelor din Ucraina.

19 februarie

Ora 12.00

Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au înregistrat oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv ministru al Economiei, la cabinetul prim-ministrului, imediat după discuţia dintre premierul Victor Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu. Premierul Victor Ponta va prelua postul de ministru interimar al Finanţelor, iar Constantin Niţă va fi ministru interimar la Economie.

Ora 08.00

Liberalii sunt fermi şi îşi menţin propunerile în ceea ce priveşte structura Guvernului. Ei îl vor în continuare pe Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de interne, pe Eugen Nicolăescu la finanţe, Teodor Atanasiu la ministerul economiei şi pe Cristian Buşoi la conducerea ministerului sănătăţii. Mai mult, Biroul Permanent Naţional al PNL cere desfiinţarea urgentă a nou înfiinţatei Uniuni Social Democrate. Preşedintele PNL, Crin Antonescu speră ca premierul Victor Ponta să aprecieze soluţiile oferite de liberali şi să le folosească, astfel încât în această dimineaţă să se pună capăt crizei din USL, care ţine de aproape două săptămâni.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu va semna documentele privind propunerile de miniştri în formula lansată de PNL, potrivit cărora Klaus Johannis ar trebui să cumuleze atât funcţia de ministru de Interne, cât şi pe cea de vicepremier.

18 februarie

Biroul Politic Naţional al PNL se întruneşte astăzi în şedinţă de urgenţă pentru confirmarea mandatului preşedintelui partidului la negocirile din USL. Crin Antonescu a spus aseară că îşi pune din nou mandatul la dispoziţia colegilor. Declaraţia liderului PNL vine după afirmaţiile unor liberali care au pus problema demisiei lui ca mod de rezolvare a crizei din coaliţia guvernamentală.

Ca preşedinte al partidului, am solicitat convocarea Biroului Politic, ceea ce este un gest normal. Se convoacă ori de câte ori este nevoie, pentru că nu pot să îmi permit să las imaginea partidului, într-o situaţie de acest fel. În momentul în care, în spaţiul public ies oameni care pun problema demiterii preşedintelui, schimbării mandatului, etc. sigur că cel mai democrat lucru este să chem din nou Biroul şi să fac tot ce pot, din obligaţia mea de preşedinte de partid, să nu fim de râsul lumii. Eu aşa ceva la un alt partid, n-am mai văzut, îmi pare foarte rău să o spun. Nu mi-a dat prin cap să cer excluderea nici a domnului Tăriceanu, nici a domnului Ilieşiu „, a spus preşedintele PNL.

17 februarie

ora 21.30

Liderii USL nu au ajuns nici astăzi la un consens în ceea ce priveşte noua formulă guvernamentală. Liberalii nu acceptă crearea unei noi funcţii de vicepremier în cabinet pentru conservatori, iar social-democraţii le cer partenerilor fie să respecte structura din 2012 a guvernului, fie să accepte o restructurare a acestuia.
Decizia privind rămânerea sau nu a liberalilor în guvernul USL depinde de hotărârea premierului Victor Ponta – susţine liderul PNL, Crin Antonescu. El a precizat astăzi că propunerea PNL de numire a primarului Sibiului, Klaus Johannis, pentru funcţiile de viecepremier şi ministru de interne rămâne neschimbată. Crin Antonescu a subliniat că liberalii nu doresc să părăsească guvernarea, dar nici nu acceptă să rămână în orice condiţii.
Crin Antonescu: „Nu putem să acceptăm condiţionarea venirii în parlament de inventarea unui post de vicepremier pentru un anumit partid şi domnul prim-ministru trebuie să decidă: dacă vrea în continuare guvern USL, guvern cu liberalii, facem modificările în parlament care se cuvin şi le facem mai repede pentru că nu are rost să prelungim aceste lucruri.
Preşedintele PC, Daniel Constantin, consideră că formaţiunea sa a făcut până în prezent destule concesii în relaţia cu partenerii de guvernare. În opinia sa, există doar două soluţii viabile pentru detensionarea situaţiei din USL: fie executivul rămâne în forma actuală, fie se solicită parlamentului un vot pentru o nouă structură în care un post de vicepremier ar reveni conservatorilor. De aceeaşi părere este şi premierul Victor Ponta. Mai mult, şeful guvernului precizează că decizia pe care o va lua depinde de consensul între toate partidele din USL.
Victor Ponta: „Este o poziţie a partidelor componente şi a mea ca prim-ministru ca dacă mergem în parlament să nu mergem pentru un singur om, chemăm tot parlamentul şi tot guvernul pentru un singur om, ci să facem o restructurare care să asigure în anul 2014 stabilitate şi responsabilitate politică, e ceea ce oamenii au nevoie.

(sursa: Rador)

ora 9.30

Copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, se vor întâlni, astăzi, din nou pentru a discuta propunerea premierului privind noua structură a Guvernului. Ieri, conducerea liberală a avut o reuniune neoficială în care l-a mandatat pe preşedintele Crin Antonescu să susţină cu fermitate la discuţiile de astăzi respectarea protocolului USL şi menţinerea numărului actual de miniştri şi vicepremieri.

16 februarie

Liderii USL fac paşi spre reconciliere după o săptămâna de dispute. Ei sunt aşteptaţi ca astăzi să se aşeze la masa negocierilor. Mihaela Dragomir are mai multe amănunte:

De același autor

Related Articles