În urma demiterii anuntaţe astăzi de ministrul Sănătătii, Nelu Tataru, a profesorului Adrian Streinu Cercel din functia de presedinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19, medicul a trimis o Scrisoare deschisa, în atentia opiniei publice.

In ultimele zile, am fost intrebat de ce nu reactionez, in contextul in care am fost tinta unor atacuri fara precedent, urmare a interpretarii eronate si tendentioase a documentului intitulat rogramul Vacanta Mare de prevenire a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”. Pentru ca situatia continua sa fie prezentata distorsionat, fac urmatoarele precizari:

Acesta a fost un document de lucru elaborat la inceputul pandemiei ca o propunere de interventie de sanatate publica adresata tuturor categoriilor la risc si a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel ca este cu atat mai surprinzatoare aparitia sa in spatiul public la acest moment, cand, data fiind evolutia epidemiei, propunerile cuprinse in document in mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor aparute in presa pe aceasta tema ofera o interpretare distorsionata si malitioasa a masurilor propuse in acest draft.

De exemplu, mesajul din presa legat de „ carantinarea fortata” a persoanelor varstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca varstnicii sa fie protejati prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeasi varsta.

De aici reiese clar ca intentia era de protectie a persoanelor varstnice care au nevoie de protectie sociala.

Modul in care a fost discutat acest document in spatiu public este un exemplu clar de fake news, masurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, in conditiile in care din textul materialului se poate vedea clar ca el se adresa clar etapei de trecere de la transmiterea locala la cea comunitara.

”Avand in vedere perioada dificila prin care trecem – pandemia SARS-CoV-2 – reiterez importanta ca in aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, sa fie concentrate asupra ingrijirii pacientilor si prevenirii imbolnavirilor.”

Sursa foto: Agerpres