Ascultă Radio România Reșița Live

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis câteva recomandări pentru români, în perioada vacanţei de 1 Mai, şi anume să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2024, 13:45 / actualizat: 28 aprilie 2024, 16:10

„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

– La cumpărarea produselor din carne tocată, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului!

– Urmăriţi modul de etichetare. Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

– Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare!

– Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!

– Nu cumpăraţi produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!

– La cumpărarea berii, verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale”, a scris Paul Anghel, sâmbătă pe Facebook.

El a mai spus că, în cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte:

„Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.”.

Anghel a adăugat că, „înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”.

„Acordaţi atenţie preţului afişat şi verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, mai precizează directorul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, în anii trecuţi, sau fost constatate abateri, dintre care Anghel menţionează:

„- folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor:

– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare);

– utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup);

– comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle);

– utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire;

– nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor;

– decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;

– schimbarea stării termice iniţiale a produselor;

– folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;

– utilizarea unui cântar fără verificare metrologică;

– prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi);

–  utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).

– Deficienţe de informare către consumator, de exemplu:

– lipsa informării cu privire la ingredientele cu potenţial alergen;

– lipsa informării cu privire la faptul că preparatele provin din produse decongelate;

– lipsa afişării datei limită de consum”.

Daniel David: Săptămâna viitoare vom pune în consultare și planurile-cadru pentru învățământul liceal
Naţional joi, 12 iunie 2025, 20:53

Daniel David: Săptămâna viitoare vom pune în consultare și planurile-cadru pentru învățământul liceal

Planurile-cadru pentru învățământul liceal vor fi puse în consultare săptămâna viitoare, a anunțat, joi, ministrul Educației și...

Daniel David: Săptămâna viitoare vom pune în consultare și planurile-cadru pentru învățământul liceal
Cele 27 de persoane evacuate de la Praid vor putea reveni după o perioadă de monitorizare a senzorilor micro-seismici
Naţional joi, 12 iunie 2025, 12:42

Cele 27 de persoane evacuate de la Praid vor putea reveni după o perioadă de monitorizare a senzorilor micro-seismici

Cele 27 de persoane evacuate în urma inundațiilor de la Praid, vor putea reveni la casele lor abia după o perioadă de monitorizare a senzorilor...

Cele 27 de persoane evacuate de la Praid vor putea reveni după o perioadă de monitorizare a senzorilor micro-seismici
Fostul președinte Ion Iliescu – internat la Spitalul ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’ din București
Naţional marți, 10 iunie 2025, 15:54

Fostul președinte Ion Iliescu – internat la Spitalul ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’ din București

Fostul președinte Ion Iliescu este internat la Spitalul Clinic de Urgență ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’ din București pentru efectuarea...

Fostul președinte Ion Iliescu – internat la Spitalul ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’ din București
Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, vizitează România alături de președintele Nicușor Dan – obiectiv strategic: Centrul de Instruire Întrunită de la Cincu
Naţional marți, 10 iunie 2025, 07:50

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, vizitează România alături de președintele Nicușor Dan – obiectiv strategic: Centrul de Instruire Întrunită de la Cincu

Majestatea Sa Felipe al VI-lea, Regele Spaniei, se află marți, 10 iunie, într-o vizită oficială în România, unde va merge împreună cu...

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, vizitează România alături de președintele Nicușor Dan – obiectiv strategic: Centrul de Instruire Întrunită de la Cincu
Naţional luni, 9 iunie 2025, 15:00

Aplicația pentru Cartea Electronică de Identitate – disponibilă pe site-ul MAI

Aplicația pentru Cartea Electronică de Identitate (CEI), disponibilă pe platforma oficială a Ministerului Afacerilor Interne Ministerul...

Aplicația pentru Cartea Electronică de Identitate – disponibilă pe site-ul MAI
Naţional luni, 9 iunie 2025, 11:52

UDMR lansează un site pentru cei care doresc să ajute comunitatea din Praid

UDMR a anunțat luni lansarea site-ului ajutapraidul.ro, pe care sunt disponibile informațiile necesare despre asociațiile care primesc...

UDMR lansează un site pentru cei care doresc să ajute comunitatea din Praid
Naţional luni, 9 iunie 2025, 11:26

Negocieri pentru viitorul Guvern; Nicușor Dan ar urma să se întâlnească luni cu liderii partidelor pro-europene

Negocieri pentru viitorul Guvern; Nicușor Dan ar urma să se întâlnească luni cu liderii partidelor pro-europene O primă schiță a pachetului...

Negocieri pentru viitorul Guvern; Nicușor Dan ar urma să se întâlnească luni cu liderii partidelor pro-europene
Naţional duminică, 8 iunie 2025, 17:27

Experții străini și români prezenți la Praid au propus executarea a două lucrări de barare pe pârâul Corund

Experții străini și români prezenți la Praid, care sprijină activitatea autorităților în situația de criză provocată de inundarea...

Experții străini și români prezenți la Praid au propus executarea a două lucrări de barare pe pârâul Corund