agricultura

Doar jumătate din cei 1.090 de angajaţi ai direcţiilor agricole judeţene vor trece la Consiliile Judeţene după reorganizare.

În prezent, Ministerul Agriculturii are în subordine 42 de direcţii judeţene, inclusiv Municipiul Bucureşti. După aprobarea proiectului de lege privind descentralizarea, la MADR vor rămane doar 570 de persoane. Consiliile Judeţene vor prelua 520 de angajaţi de la Direcţiile Agricole, Oficiile judeţene pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, Oficiile de Consultanţă Agricolă şi Casele Agronomilor.

Oficiile de Studii Pedologice şi Agrochimice au în prezent 353 de angajaţi, iar cele patru Case ale Agronomilor au 18 persoane.

După aprobarea proiectului de lege privind descentralizarea, Ministerul Agriculturii va rămâne doar cu partea de inspecţii şi control, cu Autoritatea pentru Resurse Vegetale, care va cuprinde Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor şi Laboratorul central. De asemenea, Ministerul va avea în subordine Autoritatea Naţională Fitosanitară, care va prelua atribuţiile unităţilor fitosanitare din judeţe şi Laboratorul Central Fitosanitar de la Bucureşti.

La nivel de judeţ rămân 11 angajaţi ai ministerului, faţă de 25 în prezent, şase pe partea de inspecţie şi cinci pe partea de fitosanitar.

Sursa: agrinet.ro