Din 20 noiembrie, laptele, smântâna sau brânza nu mai pot fi denumite lactate, dacă sunt produse vegetale

„Lapte de soia”, „lapte de migdale”, „smântână vegetală” sau „brânză vegetală” sunt doar câteva dintre denumirile pe care ar trebui să nu le mai vedem în magazine din această săptămână. Potrivit unei legi ce se va aplica de duminică, denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi folosită în cazul produselor vegetale, conform avocatnet.ro.

De fapt, Legea 307/2022, apărută joi și care se va aplica din 20 noiembrie 2022, are rolul de a transpune în legislația națională o serie de prevederi cuprinse în legislația europeană din domeniul producției și prelucrării laptelui.

Printre altele, actul normativ stabilește că produsele obținute din orice altceva decât lapte de origine animală nu vor mai putea purta denumirea de produse lactate. Concret, asta înseamnă că, de duminică, nu ar trebui să mai găsim în magazine produse cu denumirea de lapte de soia, lapte de migdale sau brânză vegetală.

Cei ce vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale vor risca, pe lângă amenzi de până la 50.000 de lei, și oprirea temporară de la comercializare a produselor până la remedierea deficiențelor și suspendarea autorizației de prelucrare, producție sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/ sau proteine, altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora.

În toate situațiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.

Pe de altă parte, așa cum cum stabilește noua lege, produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine, altele decât cele lactate, vor trebui comercializate într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.

De asemenea, firmele ce produc și comercializează lactate vor avea de respectat și alte noi reguli începând de duminică.

Mai exact, o primă prevedere a Legii laptelui și a produselor lactate, căci așa se numește noul act normativ dedicat acestui sector, stabilește că operatorii economici din sectorul laptelui și al produselor lactate vor avea obligația respectării principiilor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, cerinţele generale privind informaţiile referitoare la produsele alimentare şi responsabilităţile operatorilor din sectorul alimentar, precum şi prezentarea informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul nr. 1.169/2011 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2018/775.

E important de știut că Legea laptelui nu se va aplica producătorilor agricoli persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă sau gospodărie, care depășesc necesarul de consum propriu, iar surplusul este destinat vânzării pe piață.

În plus, va fi interzisă inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei „Produs Românesc” dacă nu se respectă regula stabilită de Legea 168/2017, și anume ca produsul să fie obținut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România.

De același autor

Related Articles