Dezbatere în Parlamentul European privind justiţia şi statul de drept în România

Reacţii în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri privind justiţia şi statul de drept în România.

“România nu poate face paşi înapoi în drumul său spre întărirea statului de drept” – a declarat astăzi, în Parlamentul European, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la o dezbatere privind justiţia şi statul de drept în România.

Frans Timmermans a vorbit despre progresele realizate în ultimii ani, de ţara noastră, în privinţa luptei anticorupţie.

El a calificaţ însă, deciziile luate de Guvern, privind modificarea Codului Penal, drept un pas înapoi şi a solicitat insistent Executivului să-şi reconsidere acţiunile.

Europarlamentarul PSD, Victor Boştinaru, a denunţat graba cu care unii colegi au mutat dezbaterea la Bruxelles.

Victor Boştinaru: “Această ţară profund loială, România merită să se întoarcă la democraţie, la Constituţie şi la separarea puterilor în stat.

“În acest moment dramatic pentru ţara mea, naţiunea mea nu ar accepta ca strada să răstoarne un Guvern şi consecinţele ar fi incalculabile şi reamintesc Comisiei Europene, în 2012, complicitatea Comisiei sau voluptatea cu care s-au îmbrăţişat tezele lui Băsescu, a dus la anularea referendumului din 2012.

“Ar fi tragic şi inacceptabil ca acest lucru să se întâmple încă o dată”.

În schimb, eurodeputatul PNL, Cristian Buşoi, a afirmat că nu strada vrea să răstoarne Executivul, ci înşişi liderii partidelor de la guvernare:

Cristian Buşoi: “Sutele de mii de români care protestează paşnic, sancţionând politica penală interesată a Guvernului arată că societatea românească a luat-o înaintea unor politicieni.

“Majoritatea românilor, preşedintele Klaus Iohanniş societatea civilă, instituţiile din sistemul judiciar luptă, cu toate armele legale şi constituţionale, să oprească acest abuz al Guvernului.

“Nu strada încearcă să răstoarne un guvern legitim, ci politicienii de la guvernare.

Reuniunea de la Parlamentul European fost solicitată de grupurile PPE şi ALDE, iar eurodeputaţii au cerut şi trimiterea unei misiuni de documentare în România pentru clarificarea situaţiei, scrie romania-actualităţi.ro.

De același autor

Related Articles