Luni, 2 septembrie 2019, în sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” (LNB) din Gyula, a avut loc ceremonia de deschidere a noului an şcolar 2019-2020, pentru elevii din clasele I-XII, care studiază la această instituţie de învăţământ, moment ce marchează împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ, singurul liceu la care învaţă copiii românilor din Ungaria, frecventat în acest an de 450 de elevi, sub îndrumarea a 41 de cadre didactice. La eveniment a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi oficilităţi.

Manifestarea s-a deschis prin intonarea imnurilor naţionale ale Ungariei şi României, urmate de cuvântul de salut al directorului LNB, Maria Gurzău Czegledi, care a subliniat aniversarea specială a şcolii, care împlineşte 70 de ani de activitate, de la înfiinţarea sa, în anul 1949, la nivelul învăţământului de stat liceal pentru minorităţi. A evocat, de asemenea, Ziua Limbii Române, sărbătorită în România în data de 31 august, îndemnând, prin cuvintele dramaturgului Ion Luca Caragiale, ca ea să fie pe veci iubită şi cultivată în sufletele elevilor români de la această şcoală şi a mulţumit autorităţilor prezente pentru participare, dar şi pentru sprijinul financiar care a permis repararea sarpanţei şi renovarea integrală a sălii festive a liceului.

Cuvinte de salut şi de apreciere asupra şcolii au fost adresate invitaţilor de către Soltész Miklós, Kovács József şi Traian Cresta. Momente artistice speciale au fost oferite, de mai multe echipe de dansatori, îndrumate de prof. coregraf Ioan Nedreu, care au prezentat mai multe dansuri române şi maghiare. Preasfinţitul Părinte Siluan, împreună cu ceilalţi clerici prezenţi, au celebrat o slujba de „Te Deum”.