Comitetul Național pentru vaccinare a decis amânarea cu 10 zile a programărilor făcute pentru prima doză, dar numai pentru persoanele care deservesc activități esențiale, programate după data de 28 ianuarie.

Decizia este justificată prin faptul că a apărut un deficit de peste 117 mii de doze, cauzat de reducerea livrărilor, săptămâna trecută. Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anuțat că scăderea livrărilor cu 51%, față de calendarul programat, a cauzat un deficit de 117.000 de doze de vaccin.

“Soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel, fără să afectăm vaccinarea celor din etapa a doua de vaccinare este ca începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, pentru doza unu. Se menține același ritm de vaccinare pentru doza unu pentru restul persoanelor. Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vacciante până acum, adică peste 441 de mii de persoane. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. E un moment pe care vrem să-l depășim împreună. Este nevoie să avem răbdare. E o situație care a apărut în mai multe țări europene, rezolvată prin diferite soluții.” a precizat Valeriu Gheorghiță.

Persoanele care au peste 65 de ani și cele care au boli cronice vor face vaccinul la data programată. Persoanele din categoria celor care deservesc activitățile esențiale vor primi un email și un mesaj SMS, prin care vor fi informate în legătură cu decalarea datei vaccinării.

Valeriu Gheorghiță a precizat că sunt 35 de mii de persoane în situația de a fi reprogramate pentru vaccinarea anti-Covid.