Începând cu 1 martie va fi implementat la nivel naţional sistemul digital de raportare pentru SMURD, unităţi de primiri urgenţe (UPU) şi serviciile judeţene de ambulanţă.

Dr. Raed Arafaţ şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI a declarat că sunt foarte multe tări în care nu se mai foloseşte hârtia nici pe ambulanţe, nici în UPU-uri, ci se folosesc doar raportări digitale.

“Sistemul digital de raportare este deja utilizat. Rata de raportare la SMURD depăsind 90%, la ambulanţă mai avem zone în care nu se raportează complet doar parţial, iar la unităţi de primiri urgenţe iarasi parţial. Suntem încă în faza de testare şi încercăm ca, până la sfârşitul lunii februarie, să îl folosim ca sistem principal de raportare. Încercăm ca, de la 1 martie, să ajungem către oprirea utilizării hârtiei în sistem, vom scoate treptat hârtia, şi vom folosi doar sistemul digital de raportare. Fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie. Nu suntem primii care facem acest lucru, sunt foarte multe ţări în care nu se mai foloşeste hârtia nici pe ambulanţe, nici în UPU-uri, ci se folosesc doar raportări digitale”, a spus Raed Arafat.

Tot el a precizat că datele obţinute vor permite managerierea sistemului conform unor informaţii concrete, ştiinţifice, nu numai după perceptii care nu sunt corecte întotdeauna.

Daiana Roşca