De astăzi se reia programul Rabla

De astazi se reia programul Rabla, de înnoire a parcului auto. 30 de mii de prime de casare sunt disponibile pentru românii care vor să îşi cumpere o maşină nouă, valoarea unei prime fiind de 6.500 de lei pentru un autoturism clasic, la care se mai pot adăuga 1.700 de lei, dacă este vorba de o maşină hibrid.

În primul rând, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei. Această se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al mașinii noi, în regim de funcționare mixt. Mai exact, nu trebuie să depășească 130 de grame de dioxid de carbon pe km.

La prima de casare se poate adaugă un ecobonus, în următoarele condiții:

– la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei;

– la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

Ecobonusurile se pot cumula dacă mașînă îndeplinește ambele condiții, ceea ce înseamnă că suma maximă pe care o poate obține un proprietar de autovehicul la achiziția unuia nou, după casarea celui vechi, este de 9.200 de lei.

Atenție: cantitatea de emisii de CO2/km în regim de funcționare mixt este cea înscrisă în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.

Pentru a obține prima de casare, mașinile scoase din circulație trebuie să aibă o vechime de cel puțîn opt ani, adică să fi fost înmatriculate inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011.