Data pentru alegerile prezidenţiale: 10 noiembrie 2019

Executivul a stabilit prin hotărâre de guvern că alegerile prezidenţiale se vor desfăşura pe 10 noiembrie. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în scurt timp vor fi adoptate toate actele normative necesare bunei desfăşurări a scrutinului.

Viorica Dăncilă:

Ulterior, vom adopta întreg pachetul de reglementări privind organizarea şi desfăşurarea scrutinului pentru alegerea preşedintelui României în conformitate cu modificările făcute în Parlamenţ legislaţii electorale, şi anume: votarea pe mai multe zile în secţiile din străinătate, posibilitatea prelungirii votului şi după ora 21:00 şi implementarea votului prin corespondenţă.”

Până acum, doar două persoane şi-au anunţat oficial candidatura pentru funcţia supremă în stat: actualul preşedinte Klaus Iohanniş care mai doreşte un mandaţ şi Ramona Ioana Bruynseelş care reprezintă Partidul Puterii Umaniste. PSD încă face sondaje şi îşi va desemna candidatul la următorul congreş ALDE şi PRO România spun că ar dori un candidat comun cu social-democraţii, iar Alianţa USR-PLUS va avea un singur candidaţ dar încă nu l-au stabilit.